Dode spelmomenten Koopmeiners bezorgen AZ zwaarbevochten zege op FC Twente

ENSCHEDE - AZ heeft een zwaarbevochten zege geboekt op bezoek bij FC Twente. De ploeg van Pascal Jansen had het ontzettend lastig in Enschede, maar twee dode spelmomenten van Teun Koopmeiners zorgde voor de beslissing: 1-3.

Aanvoerder Teun Koopmeiners zette AZ vanaf de strafschopstip op 0-1 - Foto: Pro Shots / Niels Boersema

In de openingsfase waren er weinig noemenswaardige momenten, totdat Queensy Menig de bal net naast het doel van Marco Bizot krulde. De Twente-aanvaller, die vorige week twee keer scoorde tegen Ajax, werd een minuut later weer gevaarlijk. Zijn harde uithaal eindigde via Bizot op de paal. Het eerste wapenfeit van AZ kwam via Myron Boadu, die na een knappe solo zijn schot over het doel zag gaan.

Hierna brak een fase aan waarin Twente drie kansen kreeg via Danilo (schot geblokt op de lijn), Menig (bal op de lat) en wederom Danilo (schot voorlangs). De Alkmaarse bezoekers kwamen desondanks -tegen de verhouding in- op voorsprong. Joël Drommel haalde Boadu neer in de zestien, de penalty werd vervolgens benut door Teun Koopmeiners: 0-1. Vlak voor rust verdubbelde Yukinari Sugawara de score na een steekpass van Jesper Karlsson: 0-2. Basisdebutant Tijjani Reijnders dwong Drommel in de blessuretijd nog tot een redding.

Tekst gaat verder onder de video.

Pascal Jansen over de winst tegen FC Twente - NH Nieuws

Direct na rust was er sprake van een penalty-moment nadat Drommel Boadu wederom leek neer te halen. Scheidsrechter Danny Makkelie wuifde de protesten van AZ weg. Er brak vervolgens een periode aan waarin de wedstrijd voortkabbelde zonder grote kansen. Totdat Owen Wijndal mee opstoomde en een voorzet gaf op Boadu. De spits miste de bal, waarna Karlsson vol op Drommel schoot. In de tegenstoot werd Twente gevaarlijk, waarna Danilo wederom voorlangs schoot. Calvin Stengs hielp de Enschedeërs weer terug in de wedstrijd door een overtreding op invaller Halil Dervisoglu te maken.

Danilo verzilverde vervolgens de strafschop en bracht de spanning terug: 1-2. De Braziliaanse huurling van Ajax kopte enkele minuten later de bal vol op Bizot. De Alkmaarders leken in de slotfase weer een strafschop te krijgen na een overtreding van Jayden Oosterwolde op Zakaria Aboukhlal, maar de VAR gaf AZ een vrije trap. Oosterwolde werd hiervoor gestraft met een rode kaart. De vrije trap werd vervolgens snoeihard ingeschoten door Koopmeiners: 1-3. Hij zorgde daarmee voor de beslissing in de wedstrijd.

AZ speelt komende zondag 20 december thuis tegen Willem II. De aftrap in Alkmaar is om 16.45 uur.

Opstelling FC Twente: Drommel; Ebuehi, Pleguezuelo (86/ Jeremejeff), Pierie, Smal (46/ Oosterwolde); Brama, Ilic (86/ Bosch) , Roemeratoe; Cerny (71/ Dervisoglu), Danilo (92/ Dumic) , Menig

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Letschert, Wijndal; Koopmeiners, Stengs, Reijnders; Aboukhlal , Boadu (86/ Druijf), Karlsson (93/ Evjen)