Ga naar Content

Cafés in actie tegen uitverkoop van de horeca: '100% dicht is 100% vergoeding!'

AMSTERDAM - Met de campagne #blackmonday wil Koninklijke Horeca Nederland dat de overheid snel met aanvullende steun en perspectief voor de horeca komt. Veel zaken staat het water aan de lippen. Horecaondernemer Arjan de Waard steunt de actie en heeft de ramen van zijn café de Waard en café Mokum op het Leidseplein volgehangen met #blackmonday-posters.

Horecaondernemer Arjan de Waard steunt de #Blackmonday actie - NH Nieuws

“Het idee achter de blackmonday-actie is dat we de horeca in de uitverkoop doen, want het voelt alsof ze de horeca in de uitverkoop doen”, legt Arjan de Waard uit bij de #blackmonday posters.

De Waards kroegen zijn gesloten, hij heeft geen afhaalmogelijkheden en geen terrassen. Elke maand dat hij dicht is, stapelen de kosten zich op en wordt het overleven lastiger.

Arjan de Waard voor zijn café de Waard op het Leidseplein - Foto: NH Nieuws

Volgens De Waard zijn de huidige steunmaatregelen onvoldoende om de kosten van de huur en de 35 personeelsleden nog langer te dragen.  "Slechts een gedeelte wordt vergoed door de NOW en TVL regelingen." Daarnaast is er geen duidelijk perspectief op een moment waarop hij de deuren weer kan openen. "Er is geen stip op de horizon", klaagt hij.

Samen doen, toch?

"Dat we als horeca gesloten zijn, dat begrijpen we. Dat doen we voor iedereen, omdat we het samen moeten doen, toch? Maar nu moet er ook echt ingegrepen worden door de overheid, die zegt: Wij hebben jullie gesloten. Honderd procent dicht is honderd procent omzetverlies is honderd procent steun voor de vaste lasten”, besluit De Waard vol vuur.

Volgens de Koninklijke Horeca Nederland dreigt meer dan 50% van de horeca op korte termijn failliet te gaan en komen daarbij honderdduizenden mensen op straat te staan. Volgens KNH moet de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) weer terug naar maximaal 90%, en moet de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhoogd worden naar 100% procent.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook