Ga naar Content

Advocaat bereidt claim voor tegen Tata Steel wegens gezondheidsschade

BLOEMENDAAL - Er wordt een groepsvordering voorbereid tegen Tata Steel in IJmuiden. Namens Jan de Jong uit Bloemendaal en zijn stichting Schapenduinen wil advocaat Leonard Bohmer een claim indienen voor omwonenden die Tata verantwoordelijk houden voor hun slechte gezondheid.

Foto: NH Media / Dennis Mantz

De Jong is de welgestelde eigenaar van landgoed Schapenduinen in Bloemendaal, die zich al jaren hard maakt voor compensatie van Tata aan omwonenden. Nu wil hij Tata dan ook schuldig stellen op twee vlakken, zegt zijn advocaat tegen NH Nieuws. "Op het vlak van mens en milieu: mensen van vlees en bloed die er last van hebben en het milieu in de omgeving dat er last van heeft."

Voor de mensen die menen gezondheidsschade te hebben opgelopen door de fabriek, willen ze een schadevergoeding gaan eisen. Maar ook andere mogelijkheden liggen nog open, zegt Bohmer. "We onderzoeken meerdere opties. We willen een schadevergoeding voor de slachtoffers. Aan de andere kant willen we ook kijken of we iets kunnen formuleren voor het milieu. Je kan geld vragen, maar ook kijken naar geboden of verboden."

Lees ook

De claim is door Bohmer al aangekondigd bij het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden. Ook andere mensen die menen gezondheidsschade te hebben opgelopen door de fabriek, of nabestaanden van overledenen, kunnen zich binnenkort bij de claim aansluiten, zegt Bohmer.

Tata Steel laat in een reactie aan NH Nieuws weten op de hoogte te zijn van de claim, maar wil geen verder commentaar erop geven. "Een ding is echter zeker: we blijven ons uiteraard inzetten voor de duurzame toekomst van Tata Steel in IJmuiden. Dit doen we in dialoog met de omgeving en overheden", laat een woordvoerder weten.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]