Ga naar Content

Steun in de rug van provincie is flinke opsteker voor verwoeste Urbanuskerk

AMSTELVEEN - De provincie heeft 173.375 euro uitgetrokken voor de restauratie van de afgebrande Urbanuskerk in Bovenkerk. Het geld komt uit het rijksmonumentenfonds.

Urbanuskerk in Amstelveen - Foto: Inter Visual Studio

Voor de Urbanuskerk is de provinciale steun een welkome aanvulling op de restauratiekosten. In 2018 verwoestte een flinke brand grote delen van de kerk. Bestuurslid Ad Verkleij van de Urbanuskerk reageert dan ook blij verrast toen NH Nieuws hem belde. "Dit is heel goed nieuws, heel mooi!"

Tweede statie Urbanuskerk in Bovenkerk - Foto: Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk

Het geld wordt gebruikt voor de restauratie van de kruiswegstaties. "Die zijn onderdeel van het monument, heel erg gezichtsbepalend en jammer genoeg flink beschadigd door de brand."

Vrienden Urbanuskerk

Verkleij zegt dat eigenlijk alle eer toekomt aan de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk die de aanvraag voor de subsidie heeft ingediend. Dankzij de aanvraag van de stichting is nu de helft van de restauratiekosten (350.000 euro) voor de restauratie van de kruisweg gedekt.  

"Fantastisch, fantastisch", reageert dan ook voorzitter Clem Venne van de vriendenstichting. "We hebben als stichting verschrikkelijk veel tijd en moeite en aandacht aan besteed om dit voor elkaar te krijgen. We kunnen nu eindelijk beginnen met de restauratie van de kruiswegstaties."

Glas in lood

De provincie is ook die andere Urbanuskerk, in Nes aan de Amstel, niet vergeten. Die krijgt 85.719 euro van de provincie. Met dat geld kunnen de glas in loodramen worden gerestaureerd.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook