Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Amstelveen in rouw door grote kerkbrand: "Zoveel mooie en droevige herinneringen hier"

16 september 2018, 18.30 uur · Aangepast 17 september 2018, 09.57 uur · Foto: NH Nieuws

De schade na de grote brand in de Sint-Urbanuskerk is groot. De toren staat nog overeind, maar de rest van het monumentale gebouw ligt in puin. Een grote klap voor de kerkgangers, vrijwilligers en andere inwoners van Amstelveen, die nu "deze historische ramp" moeten verwerken.

Talloze mensen staan vandaag geëmotioneerd te kijken naar het zwartgeblakerde geraamte van de Sint-Urbanus in de wijk Bovenkerk. "Het hart van onze wijk, en van Amstelveen, is geraakt", verzucht een omstander. "Dit is echt vreselijk."

Lees ook: Brandweer hele ochtend bezig geweest met blussen kerkbrand Amstelveen

Renovatie
Pastoor Eugene Jongerden kan er met zijn hoofd nog niet bij. Acht jaar geleden, in 2010, werd de kerk gesloten en startte er een grondige renovatie van het rijksmonument. Pas sinds mei 2016 is het pand weer volledig in gebruik. "Voor de parochie is dit een enorme klap. Ook voor de vrijwilligers die altijd zo betrokken waren."

En die betrokkenheid, die is groot. "Mensen hebben daar tien jaar met kwastjes zitten schilderen", aldus een Amstelvener. "Ze stonden hier tranen met tuiten te huilen."

Tekst gaat verder onder de video

Betrokken kerkvrijwilligers zijn kapot van de verwoesting van 'hun' kerk in Amstelveen - NH Nieuws

Een vrouwelijke Engelssprekende parochiaan staat ook met een zakdoek tegen haar ogen gedrukt naar de kerk te kijken. "Dit is ons thuis, voor als we 's zondags gaan bidden", vertelt ze. "Het is een prachtige plek om dicht bij God te blijven. En als je ver van je land vandaan bent en je voelt je ergens thuis, is het heel verdrietig om dat in vlammen op te zien gaan."

Lees ook: Verdriet om brand in historische kerk: "Zo zonde wat hier gebeurd is"

Even verderop worden veel herinneringen opgehaald aan het gebouw. "Ik woon al mijn hele leven hier", vertelt een Amstelveense. "Ik en mijn broers en zussen zijn hier gedoopt, getrouwd. Mijn man en ouders liggen hier begraven, en ik mag er niet eens bij nu. Er zijn zoveel mooie en droevige herinneringen hier."

Tekst gaat verder onder de video

De verwoestende kerkbrand is een grote klap voor Amstelveen - NH Nieuws

Ook wordt er gesproken over het optreden van de brandweer. Er gaan verhalen rond dat het lang duurde voordat het blussen op gang kwam. Vermoedelijk kwam dat doordat de waterput niet direct gevonden werd. Locoburgemeester Herbert Raat heeft laten weten dat er een onafhankelijk onderzoek gaat komen naar de bestrijding van de brand. 

Ondanks alle tranen wordt er ook al naar de toekomst gekeken. "Ja natuurlijk denk je aan wederopbouw", vertelt een vrijwilliger van de kerk. "Het is een schitterend monument, dus we gaan er alles aan doen om dat in ere te herstellen." Het feit dat de toren is behouden, geeft hoop. "Daar gaan we mee aan de slag."

Bekijk hier de heftige beelden van de brand

Indrukwekkende beelden van de brand in Amstelveen - NH Nieuws