Start van hoofdcontent

AMSTELVEEN

nl

Onafhankelijk onderzoek naar verwoestende kerkbrand in Amstelveen

16 september 2018, 15.40 uur · Foto: Brand in de kerk in Amstelveen. Inter Visual Studio

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de brand gisteravond in Amstelveen. Dat zei locoburgemeester Herbert Raat. "Onze burgemeester Bas Eenhoorn heeft dat besloten, in samenspraak met de brandweercommandant."

Concrete aanwijzingen dat er iets mis is gegaan zijn er niet, volgens Raat, maar er zijn verhalen dat het lang duurde voordat het blussen van de brand in de St. Urbanuskerk op gang kwam. "Het speelt in de buurt, we krijgen er veel vragen over."

Lees ook: Brandweer hele ochtend bezig geweest met blussen kerkbrand Amstelveen

Het onderzoek richt zich op het optreden van de brandweer en van de gemeente, bijvoorbeeld waar het gaat om de watervoorziening.

'Verkeerde kerk'
Een buurtbewoner meldde gisteravond aan NH Nieuws dat de brandweer in eerste instantie bij de verkeerde kerk stond. "Toen zijn ze wel meteen naar de Sint-Urbanuskerk gekomen, maar daar konden ze de waterput niet vinden. Ik heb gehoord dat een 7-jarig jongetje ze die put moest wijzen."

Lees ook: Drie historische kerken verwoest in amper twee jaar tijd

"Ik was hier gisteravond, en ik heb de brandweer echt zien vechten. Er is keihard gewerkt en daar heb ik veel bewondering voor", aldus Raat, die met omwonenden sprak. "De brand heeft echt ontzettend huisgehouden, dit snijdt door de Amstelveense ziel. Er is de afgelopen tijd heel veel energie gestoken om deze kerk te restaureren, daar waren ook buurtbewoners bij betrokken. Vandaag zou de opening zijn met een concert op het nieuwe orgel."