Start van hoofdcontent

DE RIJP

nl

Kerstmannen per motor door de provincie voor ernstig zieke kinderen

3 december 2020, 21.00 uur · Aangepast 4 december 2020, 06.58 uur · Door Anne Klijnstra

DE RIJP - Er is hard geld nodig om ernstig zieke kinderen met kanker te ondersteunen en hen ook af en toe een leuke dag te bezorgen. Daarom rijden er op 12 december allemaal verklede kerstmannen en -vrouwen een motortoertocht door Noord-Holland om aandacht te vragen voor het activiteitenfonds van het Prinses Maxima Centrum.

De 'Santa Claus is coming to town, rondrit Noord-Holland' is een initiatief van drie fanatieke motorrijders: Minko van Es uit De Rijp, Eric van der Laan uit Heerhugowaard en Abbekerker Arno van Kampen. Ze ondersteunen met hun actie de landelijke Maxima's Helden Kerstrit.

Het doel is om met zoveel mogelijk mensen verkleed als kerstman en kerstvrouw op versierde motoren een rondje te rijden door de provincie. Daarmee hopen ze naast veel bekijks en aandacht voor het Prinses Maxima Centrum, ook een flink bedrag op te halen voor het fonds.

Tekst gaat verder na de foto

"Het activiteitenfonds is er om de kinderen die in het ziekenhuis liggen afleiding en steun te bieden tijdens deze moeilijke perioden", legt Minko uit. "1 op de 4 overlijdt aan kinderkanker, en voor ons is de rit dit jaar extra speciaal. Vijf maanden geleden verloor Eric zijn 14-jarige zoon Cas aan kanker. Hij is ook het gezicht van onze actie geworden." In hun promotiefilm is daar meer over te zien.

Corona

Dit jaar zou de kerstrit voor het vierde jaar verreden worden. Vanwege corona gaat die massale toertocht niet door. Daarom heeft het drietal een alternatief bedacht: "We hebben een rondrit uitgezet in het gebied tussen Alkmaar en Hoorn", vertelt Minko verder.

"Die route heeft vier startpunten en kan in beide richtingen gereden worden, om zo de rijders te spreiden. De rijders mogen maximaal met een groep van vier optrekken. Zodoende is het corona-proof." Via hun Facebook-groep kan je je aanmelden als deelnemer.

Zaterdag 12 december start de toertocht vanaf 11.00 uur. De route is 100 kilometer en voert door tal van dorpen. Doneren kan via 'maximaalinactie'.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]