Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Haarlemse Kerstsamenzang door tv-uitzending dit jaar 'een thuisbeleving'

3 december 2020, 14.39 uur · Aangepast 3 december 2020, 22.45 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM - De kerstviering en de kerstsamenzang in Haarlem gaan dit jaar ondanks alle beperkingen door de coronacrisis gewoon door. De kerkdienst in de Grote Kerk wordt live uitgezonden door NH Nieuws en naderhand is een compilatie van de Samenzang op de Grote Markt te zien. Organisator Martijn Bevelander is blij met de samenwerking. "Nu kunnen we een thuisbeleving geven."

Martijn Bevelander

Afgelopen jaren verzamelden duizenden Haarlemmers op het plein voor de Grote Kerk om na de kerstviering uit volle borst samen kerstliederen te zingen. Dat het evenement dit jaar niet op de normale manier door kan gaan, was al een tijdje duidelijk.

"Maar nu is het voor iedereen in Noord-Holland makkelijk via de tv-knop te volgen. Een kadootje", stelt een gelukkige Bevelander. Alleen de silent-disco die andere jaren voorafgaand aan de kerkdienst werd gehouden, is nu geschrapt. 

Licht in het Duister

De kerkdienst vanaf 23.00 uur op kerstavond 24 december wordt voorgegaan door dominee Tom de Haan. Waar hij normaal gesproken zo'n 1.500 kerkgangers toespreekt, mag hij dit jaar voor zover nu bekend is, maar dertig mensen in de kerk ontvangen. "We zitten nu collectief in een donkere, eenzame tijd. En waar haal je je hoop dan vandaan?", vertelt De Haan over zijn preek.

Tijdens de kerstviering vorig jaar werd de vlam van de aangestoken paaskaars via een andere kaars van hand tot hand door de kerkgangers gedeeld. En liet hij wachtende mensen op het plein voor de kerk 'Vrolijk Kerst' roepen wat tot in de kerk te horen was. Nu wil de dominee 'lichtbrengers' aan het begin van de dienst naar buiten sturen om het naar een verzorgingshuis te laten brengen, maar wellicht ook aan willekeurige voorbijgangers op straat door te geven.

Tekst gaat verder na de foto

Martijn Bevelander

Om deze verbinding met de stad ook in de dienst terug te laten komen, wordt dat gefilmd en in allerijl gemonteerd in de live-uitzending, vertelt Marijn Bevelander.

De kerkdienst zal ook ondertiteld worden, zodat het voor iedereen goed te volgen is. Met vijf camera-standpunten, waarvan één bij het orgel van de Grote Kerk, wordt de dienst live geregistreerd. 

Samenzang 

Na de live-uitzending van de kerkdienst wordt een compilatie gestart van de Samenzang zoals het de afgelopen drie jaar op de Grote Markt heeft plaatsgevonden. Daarvoor worden ook de muzikanten en zanger Roel van Velzen die de kerstliederen vanaf een podium inzetten, vooraf geïnterviewd over hun terugblik.

De teksten van de liedjes zijn hier terug te vinden. Ook zijn er speciale glühwein pakketten samen gesteld om de thuisbeleving van de Kerstsamenzang te verhogen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]