Ga naar Content

Loosdrechts 'carbidteam' teleurgesteld: geen uitzondering op carbidverbod

LOOSDRECHT - Een enorme teleurstelling voor het Loosdrechtse 'carbidteam'; een vriendengroep die elk jaar een groot evenement maakt van het carbidschieten op oudjaarsdag. Er wordt namelijk geen uitzondering voor ze gemaakt op het verbod op carbidschieten dat ook voor 'hun' gemeente Wijdemeren gaat gelden. "We balen er ontzettend van", zegt Alex van Gelder. 

Foto: Alex van Gelder

Het carbidschieten op de Loosdrechtse weilanden is al jaren een traditie voor de groep vrienden. Elk jaar komen er tientallen mensen kijken naar de knallende melkbussen. Vanwege het algehele vuurwerkverbod dat voor komende jaarwisseling geldt, was de vriendengroep van plan om nog grootser uit te pakken. "Ik kan het helaas niet verklappen, maar we zijn wel met iets moois bezig", vertelde Alex twee weken geleden nog.

Lees ook

Maar dat feest gaat nu dus niet door. Net als alle andere Gooise gemeenten verbiedt ook de gemeente Wijdemeren het carbidschieten voor komende jaarwisseling. Alleen in Eemnes mag het carbidschieten doorgaan, omdat die Gooise gemeente de regels van de Utrechtse veiligheidsregio volgt.

De gemeenten hebben daartoe besloten omdat ze vrezen dat carbidschieten het vuurwerk overneemt, nu er een algeheel vuurwerkverbod geldt voor komende jaarwisseling om de zorg en hulpdiensten te onlasten. "De verkoop van carbid is enorm toegenomen sinds het vuurwerkverbod landelijk is afgekondigd.

Daardoor is de kans aanwezig dat onervaren en ondeskundige mensen carbid gaan schieten. De gemeente wil voorkomen dat door carbidschieten gevaarlijke situaties ontstaan met mogelijke slachtoffers tot gevolg", aldus burgemeester en wethouders van Wijdemeren. 

"We balen er van dat het carbidschieten zoveel in de media is geweest. Dat heeft er echt aan bijgedragen dat het nu verboden wordt"

carbidschieter alex van gelder

Grote teleurstelling

Het verbod op carbidschieten komt juist in Wijdemeren hard aan, omdat het de enige Gooise gemeente is waar het carbidschieten een traditie is. "We zagen het natuurlijk aankomen, maar het blijft enorm balen", zegt Loosdrechter Alex van Gelder. "We balen er ook van dat het carbidschieten door het vuurwerkverbod zo veel in de media is geweest. Dat heeft er echt aan bijgedragen dat het nu verboden wordt."

Ook vriend Koen van Zijtveld reageert teleurgesteld. "Ik snap het ook niet helemaal. We doen het al jaren. Als je er door corona geen zin in hebt, kom je toch niet? Dat hoeft de gemeente toch niet voor ons te bepalen?", vraagt hij zich af. "Er is bij ons ook nog nooit een ongeluk gebeurd. We hebben het goed voor elkaar en doen het veilig. We hebben zelfs ontsteking op afstand. Mensen gaan nu heus wel meer illegaal vuurwerk afsteken. Het zal mij niks verbazen als daar nu meer ongelukken door komen."

Handhaven op verbod

Wijdemeren laat weten te begrijpen dat de traditie met carbidschieten er al jaren is, maar gaat er vanuit dat er toch door iedereen gehoor wordt gegeven aan het verbod. "Als het noodzakelijk is, zal de gemeente handhavend optreden", zo klinkt het.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]