Ga naar Content

Primeur: lantaarnpaal met laadpunt voor elektrische auto's en boten in binnenstad

ALKMAAR -  De gemeente Alkmaar krijgt een wel heel innovatief snufje op de Voordam. Een bestaande lantaarnpaal wordt omgebouwd tot 'combipaal' met laadpunten voor elektrische auto's en bootjes. "Dat creëert een rustiger straatbeeld in het stadscentrum en vergt minder ruimte", aldus de gemeente. Alkmaar heeft de primeur, want is de eerste stad waar deze pilot wordt uitgerold.

Foto: Gemeente Alkmaar

Omdat het aantal elektrische auto's en bootjes in de binnenstad gestaag groeit, besloot de gemeente zich voor de pilot op te geven. Aan de paal kunnen tegelijkertijd twee elektrische auto's en twee elektrische boten worden opgeladen. Het bovenste gedeelte van de combipaal kan worden vervangen als duurzame innovaties daar in de toekomst om vragen. 

Meerdere locaties zijn onderzocht, maar uiteindelijk werd gekozen voor de Voordam, omdat er al een aanvraag ligt voor een aansluitpunt voor een elektrische auto. Andere mogelijke locaties zijn de Oude Gracht, Waterlaan, Kennemersingel en Verdronkenoord. 

Klimaatdoelen

Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen.

Onlangs is binnen dit project ook gestart met de installatie van 940 zonnepanelen bij De Meent. "De combipaal met een aansluitmogelijkheid voor elektrische auto’s en elektrische bootjes is mooie innovatieve toevoeging voor de gemeente Alkmaar, waarmee we de eerste in Nederland zijn", aldus wethouder Elly Konijn.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]