Ga naar Content

Gerelateerde videos

Pieter Ursem ziet brood in groeiende berg afgedankte accu's van elektrische auto's

ZWAAGDIJK - Hoeveel auto's hij dit jaar gaat verkopen weet Pieter Ursem van autobedrijf Ursem niet. Wel is zeker dat de berg afgedankte accu's van elektrische auto's de komende tijd flink zal groeien. Dat vertelt hij met een grote glimlach, want Pieter weet wel raad met dit afval.  

Foto: nh/marc ruyg

De elektrische auto is nu echt doorgebroken en ieder merk ziet de verkoop van deze auto's flink stijgen. Goed voor het klimaat, al heeft de medaille ook een keerzijde: over een aantal jaar zal het aantal afgedankte accu's enorm toenemen.  

Iedere elektrische auto heeft een flink accupakket aan boord dat na vijf tot tien jaar moet worden vervangen. Bij EcarAccu in Zwaagdijk weten ze wel raad met de oude lithium-ion batterijen. "Het nieuwe goud", zo vat batterijen-specialist Rick Vlaar het samen. 

Tweede leven

"Wij vinden dat er leven is voor de batterij na de auto", aldus Pieter Ursem. Hij heeft een bedrijf opgericht dat afgedankte accu's van elektrische auto's een nieuwe bestemming geeft.

"Wanneer ze ongeschikt zijn voor een auto, zijn de cellen nog prima bruikbaar voor thuisgebruik". Bij EcarAccu worden oude accupakkettten zorgvuldig uit elkaar gehaald en getest zodat de lithium-ion-cellen opnieuw kunnen worden gebruikt in een thuisbatterij.

Opslag zelfopgewekte zonne- en windenergie

Pakketten met afgedankte accucellen vormen het hart van thuisbatterijen die over de hele wereld worden gebruikt. Ideaal om in derdewereldlanden de koeling van ziekenhuizen te garanderen, maar in de toekomst waarschijnlijk ook gewoon bij ons thuis als batterij van onze zelfopgewekte zonne- of windenergie.

"Als terugleveren aan het net straks niet meer rendabel is, slaan mensen de groene stroom op voor eigen gebruik", zo verwacht Ursem.

Ondernemen
Bekijk meer verhalen over ondernemen op onze themapagina