Ga naar Content

Bijna duizend extra zonnepanelen voor sportcomplex De Meent via Europees project

ALKMAAR - Via een Europees project is sportcomplex De Meent straks 940 zonnepanelen rijker. De panelen worden geplaatst boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Het zonnepark krijgt een laadplein met zestien laadpunten voor auto’s en twintig voor fietsen. "We werken in Alkmaar hard aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. De Meent is daarvan een prima voorbeeld."

Foto: Google Maps

De zonnepanelen hebben een opbrengst van 300.000 KWh per jaar. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van honderd huishoudens. De duurzaam opgewekte energie voorziet de auto- en fietslaadpunten en het complex van groene stroom.

Naast het zonnepark wordt volgend jaar een warmte en koude-opslag aangelegd om De Meent duurzame verwarming en airco te leveren. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt.

Deelprojecten

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten. De technieken kunnen in een latere fase worden gebruikt voor duurzame ontwikkeling van andere gebieden in Alkmaar. De gemeente Alkmaar werkt in project POCITYF samen met meerdere partners, waaronder de woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, InHolland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.

Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar te verduurzamen. Steden als Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van kunnen leren. Zij passen die duurzame oplossingen vervolgens ook toe. De anderen deelnemende steden zijn Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije). Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]