Ga naar Content

Mondkapjesplicht tankstations lastig: "Wij durven klanten niet meer aan te spreken"

IJMOND - De meeste mensen dragen een mondkapje als ze het tankstation binnenstappen, maar er zijn ook mensen die ondanks de mondkapjesplicht geen mondkapje dragen. Veel benzinepompmedewerkers durven hier niets van te zeggen, uit angst voor escalatie, zo vertelde een aantal aan NH Nieuws. "Sommige mensen gingen helemaal uit hun dak", vertelt een van hen.

Tankstation Shell aan de Dokweg in IJmuiden - Foto: Google Streetview

Bij de Shell aan de Dokweg in IJmuiden werd een aantal klanten zó boos toen de medewerker ze wees op de mondkapjesplicht die vandaag is ingegaan, dat ze er nu niets meer over zeggen uit angst voor hun eigen veiligheid.

"Sommige mensen gingen helemaal uit hun dak als we hen vroegen om een mondkapje te dragen. Wij zitten niet alleen veilig achter glas in ons hokje, wij lopen ook vogelvrij door de winkel. Sommige collega’s zijn echt bang, dus nu zeggen we er maar helemaal niets meer over", vertelt een medewerker.

"Sommige collega’s zijn bang, dus nu zeggen we helemaal niets meer"

medewerker Shell Dokweg, IJmuiden

Ook bij de Total aan de Plesmanweg in Beverwijk dragen niet alle klanten een mondkapje, maar eigenaar Paul en zijn werknemers zeggen er niets van. "Voor nu laten we het aan de mensen zelf of ze wel of niet een mondkapje dragen. Wij hebben een relatief klein tankstation, binnen vier stappen ben je bij de kassa. De discussie over het wel of niet dragen van het mondkapje duurt langer dan dat de klant überhaupt binnen is."

Paul vertelt dat ook de angst voor escalatie een belangrijke reden is om mensen er niet op aan te spreken. "We zijn ook bang dat situaties vervelend worden en uit de hand lopen. Voorlopig kijken we nog even de kat uit de boom."

"Ik help ze gewoon. Ik heb gewoon geen zin in boze reacties"

Miquette, medewerker Total, Velsen-zuid

Miquette werkt bij de Total in Velsen-Zuid en heeft vanochtend al een aantal klanten gewezen op het feit dat ze geen mondkapje droegen. "Ik vraag ze of ze in het vervolg een mondkapje wilden dragen, maar ik vraag ze niet om het nù te doen. Ik help ze wel gewoon. Ik heb gewoon niet zo’n zin in boze reacties." De medewerker van de Shell snapt sowieso niet waarom klanten met hem in discussie gaan. "Het is vanaf vandaag gewoon verplicht, het was toch niet mijn besluit?"

Het dragen van een mondkapje is verplicht wanneer je het benzinestation binnengaat, tijdens het tanken wordt het dragen van een mondkapje wel aangeraden, maar is niet verplicht.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]