Start van hoofdcontent

BUSSUM

nl

Bussumers geschokt na verwoestende villabrand: "Wat een enorm drama"

1 december 2020, 11.14 uur · Aangepast 1 december 2020, 17.22 uur
Door Sjoerd Stoop & Floris van der Woude · Foto: NH Nieuws/Floris van der Woude

BUSSUM - Een ruïne: zo valt de Bussumse miljoenenvilla, die gisteren werd verwoest door een zeer grote brand, vanochtend bij daglicht het best te omschrijven. De grote brand heeft weinig heel gelaten van het statige woonhuis. 

Er was gisteren geen redden aan voor de brandweer. Met man en macht werd vanaf het uitbreken van de brand het vuur geblust om de villa zo veel mogelijk te redden.

Wat eerst een klein vuurtje leek, leek de brandweer al snel onder controle te hebben. Toch ging het al snel flink mis: de vlammen laaiden steeds verder op. Het dak en de eerste verdieping van het huis bleken al snel verloren, het dak stortte aan het begin van de avond zelfs al in. De brandweer kon niet anders dan besluiten dan de villa gecontroleerd uit te laten branden. 

Pas vannacht om 1.00 uur leek het vuur gedoofd en konden tientallen brandweerlieden huiswaarts. "Een uur later laaide het vuur weer op en zijn we zeker tot 4.00 uur vanochtend bezig geweest om na te blussen", vertelt een woordvoerder van de brandweer. 

Buurtbewoners geschrokken

Als vanochtend de zon opkomt, is pas goed te zien hoe groot de schade is. Van het dak en de eerste verdieping is helemaal niets meer over, ook de begane grond heeft grote schade. Op de grond voor het huis liggen veel verkoolde resten. Rondom het huis hangt nog een doordringende brandlucht. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Geschrokken buurtbewoners lopen vanochtend voorbij om te kijken wat er gisteren allemaal is gebeurd. Een man die zijn hond uitlaat en in een straat achter de Amersfoortsestraatweg woont, kijkt even rustig rond. "Wat een ravage", zegt hij. "En wat verschrikkelijk voor de bewoners. Dit is echt heel treurig."

De buurtbewoner vertelt dat de schrik er in de buurt gisteren goed in zat. "Het zag er heel heftig uit. Je hoorde veel geknetter. We zagen ook dat de brandweer er veel problemen mee had. We kregen ook een alarm met de oproep om onze ramen en deuren dicht te houden."

"Het is echt heel treurig en het doet pijn om het zo te zien. Vannacht ben ik in mijn dromen door het hele huis gegaan"

Hetty, oud-bewoner van de afgebrande villa

Een oud-bewoner van het huis loopt vanochtend ook geschrokken rond. "Dit was mijn ouderlijk huis", vertelt ze. "Ik heb hier mijn hele jeugd doorgebracht. Mijn ouders kochten het huis in het begin van de jaren zestig. Hier liggen zoveel herinneringen. Als kind, maar ook later toen ik natuurlijk nog vaak bij mijn ouders op bezoek was. Het is echt heel treurig en het doet pijn om het zo te zien. Vannacht ben ik in mijn dromen door het hele huis gegaan. Het heeft me echt wel beziggehouden", vertelt ze.

De vrouw vertelt dat ze het gisteren niet aandurfde, maar vanochtend toch even wilde kijken. "Ik kreeg gisteren foto's door van familieleden. Eerst geloof je het niet, maar het bleek echt zo te zijn. Het doet je wel wat, ook al komen we er al jaren niet meer. Ik vind het heel ernstig, want het was een prachtig huis. De vorige bewoners hebben het heel erg verbouwd. De mensen die er nu woonden ken ik eigenlijk niet. Maar wat moet dit voor hun ook verschrikkelijk zijn. Ze moeten hun hele huis opnieuw opbouwen."

Onderzoek naar de brand

Experts van de brandweer doen vandaag waarschijnlijk nog een groot deel van de dag onderzoek naar de oorzaak van de brand, die zeer waarschijnlijk ontstaan is door kortsluiting.

Ook een expert van de verzekering kwam vanochtend al kijken om de schade op te nemen. Die ligt zeer waarschijnlijk in de miljoenen euro's. Toen het huis vier jaar geleden te koop stond, lag de waarde op 1.275.000 euro.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]