Ga naar Content

Komend voorjaar eerste elektrische deelauto in Hoogkarspel

WEST-FRIESLAND - Als het aan zonnecoöperatie West-Friesland (ZCWF) ligt rijden komend voorjaar de eerste elektrische deelauto's rond in Hoogkarspel. ZCWF heeft al een aantal standplaatsen voor de auto's op het oog, vertelt initiatiefnemer Rene van Ophem op WEEFF Radio.

Foto: NH Nieuws

Hoeveel auto's er komen is afhankelijk van het animo, maar ZCWF hoopt zoveel mogelijk auto's te kunnen plaatsen. "Daarmee proberen we de kans op misgrijpen zo klein mogelijk te maken", vertelt René van Ophem. De auto's kunnen gereerveerd worden met een app. "Hoe eerder je de auto reserveert hoe meer kans je hebt dat je gebruik kunt maken van een auto. Maar als er een plekje vrij is kan dat ook last-minute", zegt van Ophem. 

Ook op dit project heeft het coronavirus zijn impact. Maar hier zorgt het coronavirus misschien wel juist voor een positief effect. "Door het coronavirus wordt het openbaar vervoer meer gemeden, waardoor individueel vervoer juist meer gebruikt wordt en daar sluit zo'n deelauto dan prima op aan", ligt Van Ophem toe. 

Belangstelling 

"Het is daarentegen wel lastig om te zeggen hoeveel animo er precies is voor dit idee", vertelt van Ophem. De ZCWF heeft al een aantal keer een promotieactie gehouden om ruchtbaarheid aan het idee te geven. "Ook wordt er op dit moment een buurtscan gehouden waarmee we in kaart brengen hoe groot die behoefte is. Iemand die bijvoorbeeld zegt: ik zou daar drie keer per week en twee uur per keer gebruik van maken, is voor ons heel waardevol", legt van Ophem uit. 

Andere gemeentes zoals bijvoorbeeld Enkhuizen en Hoorn hebben inmiddels ook belangstelling getoond voor dit project. "De interesse vanuit die gemeentes komt vooral doordat de deelauto's ook de parkeerdruk kunnen verminderen", denkt van Ophem. "Hopelijk wordt Hoogkarspel een goede pilot waar we een draaiboek uit kunnen opmaken die we later kunnen toepassen op de andere gemeentes in West-Friesland", besluit van Ophem. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook