Ga naar Content

'Voedsel op de Plank' groot succes: "Er is meer armoede dan je denkt"

IJMUIDEN - 'Voedsel op de Plank' heet het initiatief van Marianne Stok. En dat is zó'n succes dat ze de voedingsmiddelen die ze krijgt aangeleverd nauwelijks meer thuis kwijt kan. Gelukkig was daar de Rotary Santpoort-Brederode die Marianne wilde helpen. De club bouwde een schuurtje in haar achtertuin om de voedingsmiddelen en andere levensbehoeften in op te slaan. "Een geweldige actie", zegt Marianne opgetogen. Vanmorgen werd het schuurtje in gebruik genomen.

"De armoede onder de mensen hier is echt groot, vergis je niet"

Marianne Stok van 'Voedsel op de plank'

'Voedsel op de Plank' is bedoeld voor mensen die net niet in aanmerking komen voor deelname aan de Voedselbank omdat hun inkomen iets te hoog is. Voor die categorie vormt Marianne en haar team een vangnet. "Vergis je niet, die groep is groot",  zegt Marianne. "De armoede onder deze mensen is echt groot. Ik ken voorbeelden van mensen die nauwelijks hun kinderen eten kunnen geven. Ik prijs me gelukkig dat ik ze kan helpen." 

"Ik zou niet weten wat ik zonder dit initiatief zou moeten doen"

Ramona, afnemer van 'Voedsel op de Plank'

Ramona is één van Marianne's afnemers. Ze is gaan samenwonen en verloor daardoor haar recht op een toeslag, waardoor ze niet meer kon rondkomen. Ze maakt dankbaar gebruik van Voedsel op de Plank. "Ik zou eigenlijk niet weten wat ik zonder zou moeten. Ik hoop en verwacht dat mijn situatie beter wordt, maar tot die tijd kom ik hier graag."   

Ze komt net op het moment dat Bouwens (Haarlem en Spaarndam) verse voedingswaar komt brengen. "Geweldig wat deze mensen doen", zegt Marianne "En zo zijn er veel die eten komen brengen. Daar geniet ik van. Aan de andere kant: doodzonde dat het nodig blijkt te zijn."  

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]