Ga naar Content

Eritrese vrouwen enorm gebaat bij speciale bevallingsbegeleiding

AMSTERDAM - Een nieuwe aanpak van verloskundigen, Centering Pregnancy, voor Eritrese vrouwen in Amsterdam blijkt een succes. Ze bereiken veel Eritrese zwangere vrouwen met hun groepsgerichte bijeenkomsten met tolk. Ze hebben daarnaast ook de Avicenna prijs gewonnen.  Dit is een prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan het project dat als beste de zorg voor immigranten en vluchtelingen verbetert. 

Centering aanpak voor zwangere vrouwen - NH Nieuws

TNO haalde deze vorm van groepszorg voor zwangeren, die eerder in de Verenigde Staten al een succes bleek naar Nederland. Verloskundige Anne Bedaux en cultureel mediator Amy Welde Selase zijn dit project gestart om Centering speciaal aan te passen voor de Eritrese zwangeren in Amsterdam om hen betere zorg te kunnen bieden.

"Dit bleek al gauw een enorm succes", zegt Amy blij. Anne merkte op hoe enthousiast de vrouwen waren die deelnamen. "Zij kenden weer andere vrouwen, en zo begonnen we met een nieuwe groep voor die vrouwen enzovoort."

Andere aanpak blijkt nodig

Uit onderzoek blijkt dat migrantenvrouwen, en in het bijzonder Eritrese vrouwen in Amsterdam, vaker zwangerschapscomplicaties of vroeggeboorte ervaren tijdens hun zwangerschap.

"Vijf jaar geleden zijn er veel Eritreeërs naar Nederland gekomen", zegt Amy. "Hier zitten veel vrouwen tussen die nog weinig tot geen Nederlands spreken en vaak niet bekend zijn met het bestaan van verloskundigen."

"Vaak krijg je maar een kwartiertje met een verloskundige voor begeleiding tijdens de zwangerschap", zegt verloskundige Anne Bedaux. "En een tijd geleden is de vergoeding van verzekeringen voor aanwezigheid of inbellen van een tolk komen te vervallen."

Waarom een andere aanpak nodig is - NH Nieuws

Daarom zijn Amy en Anne ontzettend blij met de toekenning van de Avicenna prijs. "Het voelt echt als erkenning dat we dit nu gewonnen hebben", zegt Anne trots. 

Alleen blijft het een uitdaging om de aanpak voor meer groepen aan te bieden. "We stoppen er nu veel vrije tijd, energie en liefde in. Dat is niet erg, maar we zoeken naar manieren om het project duurzaam te maken zodat we nog meer zwangere migrantenvrouwen kunnen helpen", zegt Anne hoopvol.

"We doen dit graag omdat we weten dat het een verschil maakt. Hiermee zouden we jaarlijks ongeveer tweehonderd Eritrese vrouwen in Amsterdam kunnen helpen."

De groepsgerichte aanpak helpt de vrouwen - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]