Ga naar Content

Onderzoek en kunstwerk over algen in het water: "Helft zuurstof komt uit het water"

AMSTERDAM -  Stichting Nieuwe Helden maakt een kunstwerk voor het Amsterdam Light Festival waarin het zuurstofgehalte uit het water zichtbaar wordt gemaakt. Het kunstwerk 'The Water We Breathe' is gebaseerd op burgeronderzoek van basisschoolleerlingen uit Amsterdam samen met de Universiteit van Amsterdam.

Zuurstof in het Water - NH Nieuws

"Ongeveer de helft van de zuurstof die we ademen wordt aangemaakt door de algen die zich in het water van oceanen, meren en sloten bevinden. Er komt dan ook veel zuurstof uit het water in en rondom Amsterdam." legt Dr. Petra Visser, associate professor algen ecofysiologie bij de UvA, uit. "Daarom wordt de kwaliteit van de algen in de wateren van Amsterdam in de gaten gehouden middels onderzoek." 

"Wij vinden dit een wonderlijk gegeven. Veel mensen weten het niet en daarom hebben we een kunstproject bedacht om het voor mensen inzichtelijk te maken", zegt Jasper van den Berg, initiatiefnemer van het project bij Stichting Nieuwe Helden.

Het kunstwerk naar een ontwerp van Pascal Leboucq bestaat uit potten water die verlicht worden. De potten bevatten watersamples uit verschillende locaties in Amsterdam.

Jasper kijkt al uit naar het resultaat. "Elke pot bevat een kleurstof die overeenkomt met een bepaalde hoeveelheid zuurstof die in het water is gemeten.  Zo krijg je een mooie kleurenmix die wordt verlicht."

Foto: Stichting Nieuwe Helden / Amsterdam Light Festival

De potten met water zijn in een burgeronderzoek verzameld door basisschoolleerlingen uit heel Amsterdam.  Zij kregen een workshop om er achter te komen hoeveel zuurstof er in hun eigen watersample zit.

"Samen met twee begeleiders van de UvA gaan we de watersamples die ze verzameld hebben bekijken", zegt Jorie Wieriks van Stichting Juf op Straat, "en dan voegen we kleurstoffen toe  die overeenkomen met een bepaald zuurstofgehalte in het water."

"Ik vind het van ongelooflijke waarde dat kinderen onderzoek doen dat ze dan ook weer met hun ouders delen. Ze zijn dan heel trots"

JoriE Wieriks, stichting juf op straat

Het werk van de kinderen is dan ook een groot burgeronderzoek. "Ze maken goed inzichtelijk hoe het ervoor staat met de algen in de wateren van Amsterdam", meldt Petra, "maar ook laat het zien hoe er allerlei veranderingen plaatsvinden in het water door de hoeveelheid licht, het tijdstip, het weer en kwaliteit van het water." 

"Daarnaast is dit natuurlijk een ontzettend leuke manier om kinderen enthousiast te maken over de wetenschap en hen te leren over hoe belangrijk algen eigenlijk zijn." Petra moet lachen. "Dat kan ik natuurlijk alleen maar waarderen als algenspecialist."

De potten met water van de kinderen zijn inmiddels verzameld en het kunstwerk zal begin december te zien zijn op Roeterseiland in Amsterdam. 

The Water We Breathe is een project van Stichting Nieuwe Helden voor en met het Amsterdam Light Festival. Tot stand gekomen in samenwerking met Juf op Straat, Wetenschapsknooppunt Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, ARTIS Micropia met steun van het BankGiro Loterij Fonds.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]