Ga naar Content

GGD en medewerkers niet blij met zorgbonus: "Het is een gedrocht"

ALKMAAR - Het leek zo'n mooie beloning voor alle inzet in de zorg tijdens de coronacrisis: de 1.000 euro voor zorgmedewerkers. De GGD's konden een aanvraag doen voor medewerkers die een 'uitzonderlijke prestatie' hebben geleverd, maar dat leidt tot een hoop verontwaardiging. "Geef het aan iedereen of anders niet."

Veel verontwaardiging over de zorgbonus - NH Nieuws / Stephan Brandhorst

Voor Marjolein Klant (29) kwam het bericht als een klap. De Alkmaarse was ervan overtuigd dat de bonus door haar voormalige werkgever GGD Hollands Noorden zou worden aangevraagd.

Ze was drie jaar lang jeugdverpleegkundige, maar werd tijdens de corona-uitbraak overgeheveld naar coronazorg. Ze stond in de teststraat in Alkmaar, deed bron- en contactonderzoek en streed fulltime tegen het virus. "Ik heb me meer dan 300 uur ingezet in de frontlinie."

Overuren

Toch kwam ze volgens de GGD niet in aanmerking voor de zorgbonus. Vanuit het Rijk werden meerdere eisen gesteld en een aanvullende regel van GGD Hollands Noorden was dat iemand minimaal dertig overuren gemaakt moest hebben. "Ik had er maar elf opgeschreven, maar ik heb me met die 300 uur meer dan tien keer zoveel als die overurennorm ingezet in de frontlinie."

Marjolein voelt zich in de kou gezet en schreef daarom een Facebook-bericht dat inmiddels al honderden keren gedeeld is.

Tekst gaat door onder het bericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tot september werkte Marjolein voor de GGD Hollands Noorden. Nu werkt ze voor een andere organisatie. "Ik ben niet weggegaan omdat ik het hier niet mee eens was en ik wil ze ook geen trap na geven. Maar ik vind het jammer dat ik en veel andere collega's op deze manier geen blijk van waardering krijgen."

Uitzonderlijke prestatie

De GGD Hollands Noorden baalt ook van de situatie die nu gecreëerd is. Voor 82 medewerkers vroegen zij de zorgbonus wél aan. "Zij hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd, maar dat heeft iedereen gedaan in deze tijd."

Directeur Edward John Paulina is dan ook kritisch op de aankondiging van minister Hugo de Jonge. "Geef het aan iedereen en anders niet. Wij vinden óók dat iedereen de bonus verdient, maar we kunnen hem door de gestelde eisen simpelweg niet voor iedereen aanvragen."

Andere GGD's laten aan NH Nieuws weten dat ze ook, onder bepaalde voorwaardes, een zorgbonus voor medewerkers hebben aangevraagd.

 

Zo zegt GGD Zaanstreek-Waterland een aanvraag te hebben ingediend voor 'medewerkers die echt in de frontlinie aan de bestrijding van Covid-19 hebben gewerkt, onder meer in de (opbouw van de) teststraten.' Over de voorwaarden van de zorgbonus zegt de GGD: "Het ministerie van VWS heeft een handreiking voor zorgaanbieders opgesteld om hen te ondersteunen bij de aanvraag van de zorgbonus. In de handreiking zijn criteria opgenomen voor de afweging welke medewerkers aanmerking kunnen komen voor de zorgbonus. Op geleide hiervan is een keuze gemaakt welke medewerkers bij GGD Zaanstreek-Waterland hiervoor in aanmerking komen. Voor deze medewerkers is de zorgbonus aangevraagd."

 

De GGD Amsterdam-Amstelland zegt: "Wij hebben bij VWS een aanvraag gedaan voor een zorgbonus. Daarbij geldt als voorwaarde, vanuit VWS, dat de medewerker tussen 1 maart en 1 september 2020 ten minste 3 maanden bij de GGD heeft gewerkt."

 

GGD Gooi- en Vechtstreek ging niet op onze vraag in, omdat ze het een 'interne kwestie vinden'. De GGD Kennermerland heeft niet gereageerd. 

 

Het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.