Ga naar Content
Alkmaar

Extra bomenkap nodig voor uitgekleed bouwplan Alkmaars ziekenhuis

12 november 2020, 16.32 uur · Aangepast 13 november 2020, 20.08 uur
Door: Tom Jurriaans · Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

ALKMAAR - Een kleinere ondergrondse parkeergarage, twee operatiekamers minder en de kap van dertien bomen op het ziekenhuisterrein. De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar snoeit flink in hun bouwplannen voor een nieuw ziekenhuis. Op die manier hoopt de NWZ een aannemer te strikken die de klus wil klaren. 

Want hoewel de sloop van het westelijk deel van het ziekenhuis al in volle gang is om ruimte te maken voor de eerste fase van de nieuwbouw, een aannemer is nog niet gevonden. "Dat had te maken met het beschikbare budget", vertelt Jurgen Sernee, bestuurslid van NWZ. "We moesten terug naar de tekentafel om te zorgen dat het wel binnen het budget past."

Parkeergarage

Want met name de ondergrondse parkeergarage was een grote kostenpost. In plaats van drie lagen met plek voor 450 auto's wordt er nu één laag gebouwd voor 200 auto's. Volgens Sernee is dat geen onoverkomelijk probleem. "Er is door de coronacrisis een enorme versnelling in de digitale zorg. De parkeerbehoefte is een stuk minder door beeldbellen en thuiswerken. Ook worden er in de toekomst meer gebouwen gesloopt waardoor er meer parkeerplek op het ziekenhuisterrein komt. "

Eerder maakte NH Nieuws een reportage over de sloopwerkzaamheden bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Tekst gaat door onder de video 

Sloop Alkmaars ziekenhuis: "Begin van vernieuwbouwtraject van 17 jaar" - NH Nieuws

Bomenkap

Nu de parkeergarage niet dieper maar wel langer wordt, moeten dertien bomen aan de rand van het ziekenhuisterrein worden gekapt. Noordwest heeft hiervoor een kapvergunning aangevraagd. De bomen staan volgens Sernee te dicht op de bouwplaats. "We hadden ze liever willen behouden maar met al het bouwverkeer gaan ze het niet overleven. We weten dat dit gevoelig ligt maar ik denk dat we goed kunnen uitleggen wat onze overwegingen zijn.  Alle bomen gaan we overigens ook 1 op 1 compenseren."

Met met alleen een goedkopere parkeergarage is NWZ er nog niet. Ook worden er twee operatiekamers voorlopig niet gebouwd. Noordwest vangt dit op door langer gebruik te maken van de bestaande operatiekamers. "Het is misschien teleurstellend dat we zo'n wijziging moeten doen maar aan de andere kant bouwen we het ziekenhuis niet in één keer. We zijn flexibel en dat is een groot voordeel. Die twee OK's komen in de tweede bouwfase terug."

Met al deze aanpassingen is Sernee ervan overtuigd dat een aannemer de klus nu wel wil aanpakken. Eerst wordt het nieuwe plan tot in detail uitgewerkt en in 2021 wordt de klus opnieuw aanbesteed en dan gaat de schop de grond in. "Het gaat absoluut lukken. Er moet ook wel gebouwd worden. De noodzaak is door corona alleen maar duidelijker geworden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]