Ga naar Content

Halsema sluit coffeeshop Amsterdam-West na explosie voor de deur

AMSTERDAM - Coffeeshop Terminator aan de Admiraal de Ruijterweg in West moet de deuren sluiten. Dat heeft burgemeester Halsema besloten. Bij de coffeeshop vond vannacht een explosie plaats.

Foto: Nieuwsfoto.nl

Rond 3.30 uur ging het explosief af. Behalve het rolluik van de coffeeshop sneuvelden er ook tientallen ramen van woningen in de omgeving.

Open orde verstoord

"De explosie heeft de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar gebracht", laat de gemeente weten. "Door het incident is het woon- en leefklimaat in de omgeving van dit pand ernstig aangetast en de openbare orde ernstig verstoord."

Het gaat om een sluiting voor onbepaalde tijd, het is dus nog niet bekend of en zo ja wanneer de coffeeshop weer open mag.

Wanneer gaat de gemeente Amsterdam over tot sluiting van een bestookt pand? 

 

De gemeente Amsterdam is doorgaans terughoudend met gedwongen sluitingen en bekijkt per geval of dat nodig is voor de bescherming van de openbare orde. Ze doet dit op basis van de informatie van de politie, maar ook de mate waarin de ondernemer hieraan meewerkt wordt meegewogen in de beslissing.

 

"Je wilt herhaling voorkomen maar je wil ook niet de getroffen ondernemers straffen met een sluiting. Sluiting is nooit bedoeld als straf, daarvoor is het openbaar ministerie. Als gemeente kan je alleen overgaan tot sluiting om de openbare orde beschermen, en dat is een ingewikkelde belangenafweging", aldus de woordvoerder.

 

Golf van beschietingen

 

Vanaf 2015 werd Amsterdam getroffen door een eerste golf van beschietingen op coffeeshops. Aanvankelijk werd overgegaan tot directe sluiting van de coffeeshops. Maar dat leidde tot veel bezwaar vanuit de sector, want juist door sluiting kun je de schutters juist aanmoedigen het nog een keer te doen. En ook vanuit de gemeenteraad klonk er bezwaar. De coffeeshophouders zouden dubbel gestraft worden: eerst worden ze onder vuur genomen en vervolgens moeten ze dicht.

 

Onder burgemeester Van der laan werd er daarom in november 2016 een convenant afgesproken tussen de gemeente en de coffeeshopeigenaren, omdat 'niet kan worden uitgesloten dat er een relatie is tussen de uitvoering van het sluitingenbeleid en de toename van het aantal beschietingen'.  Als coffeeshops voldoen aan de strenge voorwaarden betekent een beschieting niet langer automatisch sluiting. De eigenaren zijn verplicht om melding te doen als zich een ernstig conflict voordoet en moeten beschikken over een goede camerabeveiliging.

 

Handgranaten


Het leek er even op dat het convenant werkte, want het werd een tijdje rustiger. Maar de afgelopen jaren is er een nieuwe trend zichtbaar waarbij niet alleen coffeeshops het doelwit zijn maar ook horeca en zelfs schoonmaakbedrijven slachtoffer worden van aanslagen. Naast beschietingen wordt er ook gebruik gemaakt van handgranaten, vuurwerkbommen en steeds vaker zware explosieven, zoals op de Admiraal de Ruyterweg.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]