AZ komt er niet aan te pas en verliest van sterk Real Sociedad

SAN SEBASTIAN - AZ is er donderdagavond niet in geslaagd om punten af te snoepen van Real Sociedad. De ploeg van trainer Arne Slot had weinig in te brengen tegen de huidige koploper van Spanje en moest na negentig minuten vooral blij zijn dat het 'maar' 1-0 werd.

AZ stond vrijwel de gehele eerste helft met de rug tegen de muur en de Alkmaarders mochten dan ook van geluk spreken dat zij tijdens de rust niet tegen een achterstand aan keken. Op een poging van Owen Wijndal na veertig minuten voetbal na, was het namelijk Real Sociedad dat de klok sloeg in het eerste bedrijf.

Zo was Nacho Monreal de eerste die namens de gastheren doelman Marco Bizot testte met een kopbal en vervolgens waren twee grote mogelijkheden niet aan de van Manchester City afkomstige David Silva besteed. Tussendoor behoedde Bizot zijn ploeg van een achterstand door als winnaar uit de strijd te komen na een één-op-één duel met Portu. Diezelfde Portu liet na een half uur spelen - samen met Alexander Isak - een megakans onbenut, omdat beide spitsen een voorzet vanaf links van Monreal niet wisten binnen te tikken.

Tekst gaat verder onder de foto

Toen Portu (knappe redding Bizot) en Mikel Oyarzabal (over na slecht uitverdedigen) direct na rust opnieuw de openingstreffer op hun schoen hadden, werd duidelijk dat het doelpunt van de koploper van La Liga niet lang op zich zou laten wachten. Dat gebeurde ook niet; binnen een uur spelen was het uiteindelijk toch Portu die de gastheren aan de leiding schoot. Hij tikte simpel binnen nadat een enorme mispeer van Oyarzabal zo voor zijn voeten belandde.

Aboukhlal

Na het doelpunt ging de Spaanse storm ietwat liggen en met nieuwe aanvallers in de ploeg kon AZ proberen om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Het leidde tot een grote mogelijkheid voor Zakaria Aboukhlal, maar de invaller volleerde wild over. Meer kansen kwamen er niet voor de ploeg van Slot, waardoor de drie punten in Estadio Anoeta bleven. AZ staat na de nederlaag met zes punten uit drie duels nog wel boven de Spanjaarden in groep F.