Ga naar Content

Geplaagd AZ stunt met minimale zege bij Napoli

NAPELS - AZ heeft voor een grote verrassing gezorgd door Napoli in stadion San Paolo te verslaan. De ploeg van trainer Arne Slot, die voorafgaand aan de wedstrijd te maken kreeg met dertien coronabesmettingen, won door een doelpunt van Dani de Wit met 0-1 bij de sterke Italianen. 

Foto: Pro Shots / Action Images

Na een voorzichtige openingsfase, waarin Jesper Karlsson met een schot een poging waagde om Napoli-doelman Alex Meret te verschalken, nam Napoli het heft in handen. Marco Bizot had echter weinig moeite met de afstandschoten van Matteo Politano, Dries Mertens en Victor Osimhen.

Diezelfde Mertens leek de Italianen kort voor rust alsnog op voorsprong te schieten nadat Pantelis Hatzidiakos de bal verspeelde. De Belg ging samen met Osimhen op het vijandelijke doel af, had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte naast. Hetzelfde gold kort daarvoor voor Yukinari Sugawara, die het leer in kansrijke positie langs de verkeerde kant van de paal werkte. 

De Wit

Ook na de thee was de bal vooral voor de gastheren. Toch was het de ploeg van Slot die na een uur spelen verrassend op voorsprong kwam. De Wit was het eindstation na een mooie combinatie tussen Jonas Svensson en Sugawara en de gelegenheidsspits - hij verving Myron Boadu die door een positieve coronatest was achtergebleven in Alkmaar - rondde bekwaam af. 

Tekst gaat verder onder de foto

AZ juicht na doelpunt bij Napoli - Foto: Pro Shots / Action Images

Napoli probeerde vervolgens met veel wissels nog het een en ander te forceren voor het doel van Bizot. Het leidde tot kopkansen voor Oshimen en Andrea Petagna, maar beide pogingen verdwenen over het Alkmaarse doel. Omdat ook een afstandsknal van Politano geen succes opleverde voor de thuisploeg, eindigde de wedstrijd in 0-1 en boekte AZ de onverwachte eerste overwinning in de groepsfase van het nieuwe Europa League-seizoen.

Opstelling Napoli: Meret, Di Lorenzo, Maksimovic, Koulibaly, Hysaj (M. Ruiz/59); Politano (Bakayoko/83), Ruiz, Lobotka (Petagna/66), Mertens, Lozano (Insigne/69); Osimhen (Demme/66)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (Leeuwin/89), Stengs, Koopmeiners; Sugawara, De Wit, Karlsson (Gudmundsson/89)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]