Ga naar Content

Zuiderzeemuseum zoekt 'warme winterherinneringen'

WEST-FRIESLAND - Het Zuiderzeemuseum is op zoek naar 'warme herinneringen aan koude tijden'. Voor een nieuwe tentoonstelling over strenge winters roept het museum op herinneringen, fragmenten of foto's te delen. Strenge winters worden in de toekomst steeds zeldzamer, de gezamenlijke herinneringen vormen de tentoonstelling, maar breiden ook het archief over de koude winters uit van het museum.

Auto geparkeerd op het ijs - Foto: Foto: W. van Leeuwen (1954)

Omdat strenge winters steeds zeldzamer worden in ons land, wil het Zuiderzeemuseum de herinneringen aan die tijd dat ze er nog wel waren vastleggen. Hierbij schakelen ze de hulp in van iedereen die zijn herinnering wil delen: samen vormen de verhalen een beeld van een tijd die misschien voorlopig voorbij is.

De herinneringen kunnen worden gedeeld op het verhalenplatform van het museum. Maja Berkhout heeft haar verhaal daar al gedeeld. Ze is pas 21 jaar, maar heeft al mooie herinneringen aan een koude winter. "Rode wangen, koude handen, snel je jas en laarzen uit, en aan tafel; opwarmen aan een dampend bord boerenkool van opa’s landje. Dat is het eerste waar ik aan denk bij winters."

Schaatsen in 't vet

Een echte koude winter heeft zij nog niet meegemaakt, maar ze kent wel de romantiek. "Wakker worden in een witte wereld, je warm aankleden, op pad met de slee, keihard vallen met de fiets, een sneeuwbal op het raam van de boze buurman en natuurlijk schaatsen op de sloot."

Maja zat van jongs af aan al op schaatsles om mee te kunnen komen met de familie tijdens schaatstochtjes. "Na mijn schaatslessen kreeg ik een paar prachtige kunstschaatsen. Die heb ik helaas maar enkele winters kunnen dragen. Tot voor kort liet mijn moeder wel nog elk jaar netjes de schaatsen slijpen ter voorbereiding, maar daar hoor ik haar nu niet meer over."

Als Maja door haar foto's gaat roept dat een nostalgisch gevoel op. "Hopelijk kunnen die schaatsen toch nog een keer naar de slijper." De verhalen die voor 1 maart ingestuurd worden maken kans op een speciale plek in de tentoonstelling.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook