Ga naar Content

Erfgoedbeschermers willen monumentenstatus voor met sloop bedreigde Bussumse stallen

BUSSUM - Het voortbestaan van een historisch Bussums paardenstallencomplex lijkt onzeker. Er zou geen plaats meer zijn voor het pand nu het terrein waar het op staat zal worden herontwikkeld. Erfgoedvereniging Bond Heemschut maakt zich zorgen om het mogelijke verdwijnen van de historische stallen en heeft de politiek van Gooise Meren gevraagd het complex als monument aan te wijzen. 

Foto: Erfgoedvereniging Heemschut

De historische paardenstallen staan op een terrein aan de Franse Kampweg, achter de leegstaande horecagroothandel van Hocras. De gemeente Gooise Meren heeft plannen om het terrein te herontwikkelen. Er zouden onder meer een middelbare school, bedrijven en woningen moeten komen. 

De paardenstallen dreigen daarvoor te moeten verdwijnen, zo bleek onlangs op een bewonersavond over de plannen voor het terrein. Het stallencomplex komt niet voor in de nieuwe plannen en hoeft volgens de planmakers ook niet behouden te worden, omdat het geen monumentenstatus heeft. 

Restanten van historische paardenrenbaan

Als het aan Erfgoedvereniging Bond Heemschut ligt gaat dat veranderen. De erfgoedvereniging vindt het belangrijk dat de voormalige paardenstallen worden behouden, omdat ze volgens de vereniging 'vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang zijn'. De stallen zijn een restant van de destijds landelijk bekende paardenrenbaan Draf- en Renbaan Cruysbergen die tussen 1893 en 1913 op hetzelfde terrein lag.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft burgemeester en wethouders van Gooise Meren en de gemeenteraad gevraagd te onderzoeken of het stallencomplex een gemeentelijke monumentenstatus kan krijgen. Daarnaast zou het historische gebouw, tot dat er meer bekend over dat onderzoek, 'voorbeschermd' moeten worden. Dat moet voorkomen dat het complex toch al gesloopt gaat worden. 

Het stallencomplex is niet het eerste monumentale gebouw in Gooise Meren waarvoor Heemschut zich hard maakt om het te behouden. Eerder werd onder meer de villa van waaruit de schoonzus van kunstschilder Vincent van Gogh zijn werken aan de man bracht gered van de sloop en konden vroege bouwwerken van architect K.P.C. de Bazel worden behouden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook