Ga naar Content
Gooi

Met sloop bedreigde historische Bussumse villa op nippertje toch behouden

30 september 2019, 10.58 uur
Door: Sjoerd Stoop · Foto: Erfgoedvereniging Bond Heemschut/Christian Pfeiffer

Een met sloop bedreigde historische villa in Bussum wordt op het nippertje toch behouden. De gemeente Gooise Meren heeft de villa benoemd tot monument, waardoor de geplande sloop niet meer door kan gaan.

De meer dan honderd jaar oude houten villa aan de Verhulstlaan stond op het punt gesloopt te worden om plaats te maken voor een moderne twee-onder-een-kapwoning.

Lees ook: Erfgoedvereniging boos: historische villa gesloopt voor kantoorpand

De plannen waren al vergevorderd toen Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum aan de noodrem trokken. Ze ontdekten dat de villa een ontwerp was van de beroemde Bussumse architect K.P.C. de Bazel en daarom koste wat kost behouden moest worden voor Bussum. 

Compromis
Na de ontdekking kwamen de 'cultuurbeschermers' op het laatste moment met een spoedmonumentenaanvraag. Er volgden enkele maanden van overleg met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa en een naastgelegen aanbouw toch behouden kunnen worden. Dat heeft een compromis opgeleverd: de historische villa zelf blijft behouden en krijgt een monumentenstatus, de aanbouw gaat wel tegen de vlakte. Op het terrein van de villa komt alsnog ruimte voor nieuwbouw. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!