Ga naar Content
Gooi

Erfgoedvereniging boos: historische villa gesloopt voor kantoorpand

21 maart 2019, 17.34 uur · Aangepast 22 maart 2019, 00.55 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Google Streetview

Erfgoedvereniging Heemschut is boos: een oude villa uit 1910 aan de Huizerweg in Bussum is onlangs gesloopt. Op de plaats komt een kantoorpand. Heemschut vindt dat de gemeente Gooise Meren heel wat te verwijten is en eist via de Raad van State een straf. De historische waarde van de villa is volgens de erfgoedvereniging te gemakkelijk genegeerd.

Dat schrijft het Bussums Nieuws.

Meer dan het eisen van een straf kon de erfgoedvereniging overigens niet meer doen. Toen ze vorig jaar bezwaar maakte, was het bestemmingsplan al goedgekeurd. Heemschut gaf echter aan strijdbaar te zijn: "We gaan in bezwaar, desnoods tot aan de rechter aan toe", zo zei de erfgoedvereniging vorig jaar tegen NH Nieuws.

Lees ook: Erfgoedvereniging vecht tegen sloop oude villa Bussum

De villa is inmiddels al gesloopt en de bouw van het kantoorpand is vergevorderd. Op de plek van de villa komt een kantoor van drie bouwlagen met een maximale bouwhoogte van 12 meter. Heemschut erkent dat huizen die geen monument zijn betrekkelijk simpel kunnen worden gesloopt: een aanvraag van de eigenaar is voldoende. Toch had gekeken moeten worden naar de waarde van de woning, vindt ze, voor de gemeente toestemming voor slopen gaf.

"Geen regels overtreden"
De Raad van State is het hier mee eens. De Huizerweg is bovendien als cultuurhistorisch waardevol gebied aangewezen door de provincie en daarmee zou daar niet zoiets vergaands als sloop van een oude villa mogen gebeuren, aldus Heemschut.

Maar hoewel de Raad van State kennelijk niet achter de actie van de gemeente staat, zijn er volgens diezelfde Raad geen regels overtreden. Er wordt binnen enkele weken uitspraak gedaan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!