Ga naar Content

West-Friese middelbare scholen denken na over mondkapjesplicht

WEST-FRIESLAND - Als het aan het RSG Enkhuizen en het Martinus College in Grootebroek ligt, komt er zo snel mogelijk een mondkapjesplicht in de gangen van hun schoolgebouwen. Ze willen daarmee de coronawet, die waarschijnlijk pas vanaf december van kracht zal worden, voor zijn. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Onlangs maakte het kabinet bekend dat het dringende advies geldt om mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Diezelfde dag stemde de Eerste Kamer in met de coronawet, die het verplicht dragen van een mondkapje op bijvoorbeeld middelbare scholen makkelijker maakt. 

'Oproep heeft niet gewerkt'

"Wij hebben een dringende oproep gedaan aan alle leerlingen en het personeel om een mondkapje te dragen. Bij de leerlingen heeft dit niet gewerkt, dus dan zit er niks anders op om tot een verplichting over te gaan", vertelt Kees van Bergeijk, directeur van het Martinus College. 

Lees ook

Als het kabinet vanavond tijdens de persconferentie wegens juridische gronden niet op korte termijn met wetgeving komt, wil het Martinus College zelf gaan beslissen of zij overgaan op de mondkapjesplicht. "Ik heb instemming van de MR (medezeggenschapsraad) nodig en die vergadering staat morgenavond gepland. Als zij ermee instemmen gaat het door", aldus van Bergeijk. 

Ook het RSG Enkhuizen laat weten een mondkapjesplicht in te voeren als het besluit van het kabinet nog lang op zich laat wachten. "Het kan zijn dat er pas in decemeber een landelijke mondkapjesplicht komt. Ons idee is dat dat dan te lang duurt. Het dringende advies dat nu geldt leidt er niet toe dat veel leerlingen een mondkapje dragen en als we voor een verplichting gaan verwachten we dat ze dat wel gaan doen." 

D'Ampte college

Tabor College d'Ampte in Hoorn laat weten het beleid van de overheid op te volgen. "Dat is op dit moment nog een dringend advies en het neigt natuurlijk naar een verplichting", vertelt directeur Stef Macke.  

"Wanneer je overgaat tot een verplichting, moet je ook overgaan op strikte handhaving. De vraag is of dat juridisch allemaal valt dicht te timmeren. Op dit moment is het namelijk nog niet in de coronawet opgenomen en daarom wachten wij nog even af tot 1 december. Wij verwachten dat het dan in de coronawet is opgenomen", aldus Macke.  

Vanavond om 19.00 uur is de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge live te volgen op NH Nieuws.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook