Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: Nog eenmaal de laatste aankomst van KLM's 747

SCHIPHOL - Tussen alle perikelen tussen piloten, vakbonden en ministers door, staat NH's luchtvaartprogramma weer even stil waar het bij KLM echt om zou moeten draaien: vliegen. Maar dan wel een laatste vlucht. Op zondagavond 25 oktober 2020 zette KLM een streep onder bijna 50 jaar vliegen met de passagiers-Boeing 747. NH Airtime was live bij de laatste aankomst. In deze aflevering een terugblik op die avond op Schiphol.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Drie Boeing 747-400 Combi's van KLM kregen in maart nog een kort tweede leven om als vrachtvliegtuigen te dienen. De Combi's zijn passagiers-747's met een extra vrachtruim achter de cabine. KLM was nog de enige maatschappij ter wereld die met dit type toestel vloog.

Mondkapjes

Vanwege de coronacrisis was KLM al gestopt met het vervoeren van passagiers in de 747. De drie toestellen vlogen nog zeven maanden met uitsluitend vracht tussen China en Schiphol. Soms werden de stoelen ook gevuld met dozen vol mondkapjes. Die vluchten gaan onverminderd door, maar nu uitsluitend met Boeing 777's en 787's.

De drie inmiddels afgedankte 747's staan nu op Schiphol-Oost te wachten op hun lot. Wordt het ontmantelingsbedrijf, een vliegtuigkerkhof in de woestijn of krijgen ze een derde leven bij een nieuwe vrachtmaatschappij als cargotoestel? De tijd zal het leren.

Lees ook

Op het YouTube-kanaal van NHAirtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt ook iedere eerste en derde dinsdag van de maand op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.50 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).