Ga naar Content

Zwerfmondkapjes steeds groter probleem: "Typerend voor de tijd waarin we leven"

ANNA PAULOWNA - Zo'n 75 zwerfmondkapjes in één week tijd. Dat is de vangst van Arnoud Blijdorp - alias Zwerfie Anna Paulowna. Deze week zijn Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation de campagne #MondkapjeGeenzwerfkapje gestart. Zij maken zich net als Blijdorp grote zorgen over het nieuwe 'assortiment' tussen het zwerfafval.

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Een paar keer per week speurt Arnoud Blijdorp de omgeving af rond het station en het winkelcentrum in het dorp op zoek naar zwerfafval en om het te registreren: "Dat doe ik al ruim zes jaar. In maart, met de uitbraak van het coronavirus, kwam ik af en toe wel eens een mondkapje tegen en latex handschoenen, maar de laatste weken is het aantal mondkapjes enorm gestegen. Dat is wel typerend voor de tijd waarin we leven."

Tekst gaat door onder de video.

Zwerfmondkapjes steeds groter probleem voor Zwerfie Anna Paulowna - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Speelgoed

Gewapend met een grijper en afvalzak loopt Blijdorp door het winkelcentrum. Behalve vervuilend voor het milieu zijn de mondkapjes ook een potentieel gevaar voor de gezondheid. "Ik pak de kapjes nooit met de hand op. Van de week hoorde ik dat een klein kind een mondkapje vond in een speeltuin. Ze dacht dat het leuk speelgoed was en wilde het kapje opzetten. Dat moet je niet willen."

Blijdorp laat een tas vol papieren (medische) mondkapjes zien die hij de afgelopen week van straat heeft geplukt. "Ik bewaar ze nu coronaproof om mensen te laten zien: hier zijn we dus met z'n allen mee bezig." Met een dringende oproep erna: "Koop liever wasbare mondkapjes in plaats van wegwerpmondkapjes. Dat is sowieso duurzamer en gebruik je wel wegwerpkapjes: gooi ze dan in de afvalbak. Dat scheelt mij ook een hoop werk."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]