Ga naar Content

Dringend advies: "Ga niet met kinderen langs deuren tijdens Sint Maarten"

NOORD-HOLLAND - De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft het dringende advies aan ouders en kinderen om tijdens Sint Maarten niet langs deuren te gaan. Dat blijkt uit een overleg met het Regionaal Beleidsteam (RBT) vanmorgen. Daarmee gaat de Veiligheidsregio NHN tegen het landelijk advies in van Rijksoverheid.

Foto: Weeff / Theo Annes

Donderdag kwamen betrokken burgemeesters uit de regio bij elkaar in een RBT-overleg. Daarin werden het stijgende risiconiveau en de bezwaren vanuit lokale overheden, waaronder gemeente Castricum meegenomen. Uiteindelijk werd besloten dat het eerdere advies, dat met lokale overheden was afgesproken, wordt aangehouden. Dat betekent dat voor de regio Noord-Holland Noord het nieuwe advies luidt: vier Sint Maarten niet op straat, maar binnen. 

'Even afwachten'

De Veiligheidsregio's Zaanstreek-Waterland en Kennemerland zeggen tegen NH Nieuws de landelijke richtlijn van Rijksoverheid te blijven volgen, en dat Sint Maarten onder voorwaarden kan doorgaan. "Ga alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren. Houd voldoende afstand van bewoners en organiseer geen activiteiten, waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen."

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek geeft aan de nieuwe maatregelen nog even af te wachten.

Landelijk advies

Optochten en bijeenkomsten zijn mogelijk, maar alleen als iedereen zich houdt aan de basisregels, is het huidige landelijke advies. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord meldde woensdag nog aan NH Nieuws het landelijke advies te volgen, omdat er weinig besmettingsgevaar voor kinderen zou zijn.

Het advies van de veiligheidsregio NHN noemde een woordvoerder van gemeente Castricum 'geen handig signaal' genoemd. "Er was overeenstemming dat lokale overheden de viering van Sint Maarten dit jaar zouden ontraden, maar met dit advies doorkruist de Veiligheidsregio dat."

De gemeente had liever gezien dat de veiligheidsregio "ouders en kinderen zou verzoeken die avond binnen te blijven, om spelletjes te doen met lichtjes aan en snoepjes om te winnen. Dát is veilig en verstandig", aldus een woordvoerder. Daar gaat de Veiligheidsregio nu in mee.

Lees ook

Deskundigen geven in De Corona Peiling antwoord op jouw vragen over het coronavirus, de gevolgen en de maatregelen. Bekijk hier alle vragen én antwoorden terug. 

Ook een vraag? Stuur 'm naar [email protected]