Ga naar Content

Alternatief plan voor omstreden verbod op hondenuitlaatservices in Gooise natuurgebieden

HILVERSUM - Gooise hondenuitlaatservices zouden toch een vergunning moeten kunnen krijgen om met hun honden te wandelen in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat (GNR). Dat stelt de Hilversumse PvdA-fractie. De natuurbeschermers van het GNR willen alle hondenuitlaatservices vanaf volgend jaar kennen, omdat deze services met hun tientallen honden voor steeds meer overlast veroorzaken. 

Foto:

Het Goois Natuurreservaat besloot onlangs met een verbod op hondenuitlaatservices te komen, omdat het merkt dat de druk op de natuur door de grote groepen honden sterk toeneemt. De vele hondenuitlaatservices met de grote groepen honden zorgen volgens het GNR voor veel overlast voor recreanten en andere dieren. Het worden er bovendien ook steeds meer: elke week komen er zeker 45 busjes van hondenuitlaatservices met soms wel vijftien honden.

De PvdA-fractie heeft kritiek op het verbod op hondenuitlaatservices en vraagt zich af of de argumenten van het GNR om met het verbod te komen wel hout snijden.

De partij vraagt zich onder meer af of de druk op de natuurgebieden echt wel is toegenomen en vraagt zich daarnaast ook af of andere gebruikers van de natuur wel degelijk overlast ervaren van de toename van het aantal honden.

Lees ook

Flinke strop

Het verbod is een namelijk flinke strop voor hondenuitlaatservices zelf. Veel hondenuitlaatservices trekken sinds het aanstaande verbod aan de bel, omdat ze vrezen dat ze hun bedrijf wel kunnen opdoeken als ze niet meer met hun honden in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat kunnen komen. Ze stellen nergens meer terecht te kunnen, omdat andere gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waren al verboden voor hondenuitlaatservices.

De hondenuitlaatservices kunnen rekenen op steun van de Hilversumse PvdA-fractie. Volgens de partij heeft het Goois Natuurreservaat niet voldoende rekening gehouden met de belangen van de hondenuitlaatservices en is ook niet voldoende gekeken naar alternatieve oplossingen. "Betreurenswaardig, zeker in deze coronatijd waarin we ondernemers op alle mogelijke manieren ondersteunen en financieel helpen", aldus de partij. 

Alternatieve oplossingen

Wat de Hilversumse PvdA-fractie ligt er een alternatieve oplossing op tafel: een uitzondering voor Gooise hondenuitlaatservices. Het GNR zou wat de sociaaldemocraten betreft wel een vergunning moeten verleden aan de 'eigen' hondenuitlaatservices.

Wat de partij betreft moeten burgemeester en wethouders van Hilversum, als één van de belangrijkste geldschieters, met het GNR om tafel om dat te bewerkstelligen en het verbod deels terug te draaien. "Wij vinden dat de natuur voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook voor een hus. Natuurlijk zonder overlast en schade voor de vaste ’bewoners’ van het Goois Natuurreservaat."

Of het voorstel van de PvdA-fractie kans van slagen heeft, hangt vooral af van burgemeester en wethouders van Hilversum. De kritische vragen van de partij aan het adres van het Hilversumse college moeten nog worden beantwoord. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]