Ga naar Content

Hoop voor gescheiden Brenda die al twee jaar gedwongen zonder haar kinderen woont

WEST-FRIESLAND - Brenda van den Heuvel woont sinds haar scheiding los van haar kinderen. Twee jaar lang zoekt ze tevergeefs naar een geschikte woonruimte. Ze woont afwisselend bij kennissen en vrienden, omdat ze niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Voor gescheiden ouders zoals Brenda gloort er hoop aan de horizon: woningcorporaties willen gemeentes vragen de urgentieregeling uit te breiden.

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

"Mijn relatie ging over en wij woonden in een particuliere huurwoning in De Goorn die ik in mijn eentje niet kon betalen", licht Brenda haar situatie toe. Omdat de kinderen bij hun vader terecht kunnen, krijgt ze geen urgentieverklaring. "Dit terwijl wij co-ouderschap hebben en ik de kinderen normaal gesproken vier dagen per week bij mij zou hebben. Dat is zelfs in ons ouderschapsplan vastgelegd."

Maar co-ouderschap kent de huidige urgentieregeling inderdaad niet, vertelt Albert Gieling, directeur van Woonschakel. Alleen een ouder die hoofdzorg over de kinderen heeft, heeft nu recht op urgentie. Niet alleen voor co-ouderschap schiet de huidige regeling tekort, dit speelt ook bij bijvoorbeeld een scheiding van een stel zonder kinderen . "Na een scheiding met een koopwoning heeft nu slechts één persoon van het koppel recht op urgentie", ligt Albert Gieling toe.

Bekijk hier het verhaal van Brenda dat NH Nieuws eerder maakte. Tekst loopt door onder de video.

Brenda heeft haar kinderen niet bij zich - NH Nieuws

Gescheiden ouders tussen wal en schip

Vanaf januari werden in West-Friesland de woningen bij wijze van een proef niet meer alleen per 'wachtlijst' toegewezen. Maar verschillende groepen kregen voorrang, om te kijken of dit de markt in beweging zou brengen. Onderdeel van de proef was een spoedzoekersregeling voor woningzoekenden die buiten de urgentieregeling vallen, maar wel in nood zaten.

Er is in kaart gebracht welke mensen een spoedzoekersaanvraag deden en dus tussen wal en schip vielen met de huidige urgentieregeling. De grootste groep aanvragen bestond uit mensen die na een scheiding een woning zochten. Een signaal waar de corporaties mee aan de slag willen.

Verruiming urgentieregeling

"Voor deze groepen wil je niet een soort tweede urgentieregeling creëren. Daarom hebben wij de gemeente gevraagd te verkennen of deze groepen opgenomen kunnen worden in de huidige urgentieregeling", aldus Gieling. De corporaties zorgen dat de spoedzoekersregeling in stand blijft tot juli 2021 en in de tussentijd wordt gekeken naar verruiming in de urgentieregeling.

"Scheiden is sowieso al niet leuk, onzekerheid over je woonsituatie maakt het alleen maar nog moeilijker"

Brenda van den Heuvel - zoekt woning na scheiding

Voor Brenda klinkt de verruiming van de regeling niet meer dan logisch. "Dat had al eerder gemoeten wat mij betreft. Kinderen en ook ouders hebben recht op een woning. Een thuis is je basis, als je die niet hebt wordt het ouderschap verstoord en creëer je veel stress bij zowel ouders als kinderen. Scheiden is sowieso al niet leuk, maar als er dan nog onzekerheid ontstaat over huisvesting maakt het alleen maar nog onzekerder."

Het ergste vindt Van den Heuvel haar kinderen te moeten missen en dat zij ze geen thuis kan geven. Brenda: "Ik ben in de herfstvakantie met mijn kinderen op vakantie geweest. Die week heb ik pas gehoord en gemerkt hoeveel mijn kinderen mij missen. Dat ze echt hun moeder missen, dat gun je niemand."

Doorstromers voor doorstroming

Naast de proef met de spoedzoekersregeling kregen vanaf januari ook mensen die zelf een huurwoning achterlieten voorrang. Met succes, volgens Albert Gieling van de Woonschakel. "Het zorgde dat tien tot twintig procent meer mensen met een huurwoning doorstroomden naar een 'passende woning' en dat is echt een positief effect."

Ook deze proef wordt doorgezet. De woningcorporaties hopen dat de regeling iets kan doen aan de hoge wachttijden in West-Friesland - die inmiddels bijna vergelijkbaar zijn met die van de randstad. Doordat er nu beweging in de markt komt stappen jongeren vanuit een jongerenwoning sneller door naar een reguliere woning en zijn senioren sneller bereid een reguliere woning achter te laten voor een seniorenwoning.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook