Ga naar Content

AZ behaalt 'vertekende' nettowinst van 5,6 miljoen euro

ALKMAAR -  AZ heeft in het afgelopen seizoen een nettowinst behaald van 5,6 miljoen euro. Dat meldt de Alkmaarse eredivisieclub in de jaarrekening. De winst is toegevoegd aan het eigen vermogen. Per 20 juni 2020 bedraagt het eigen vermogen 38,8 miljoen euro.

Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

De netto omzet (exclusief transfers) is gestegen met 5,3 miljoen, van 25,5 miljoen in 2018-2019 naar 30,8 miljoen in 2019-2020. Deze stijging komt met name voort uit de opbrengsten van Europees voetbal. AZ hield aan het transferbeleid een bedrag van 6,8 miljoen euro over. Dat was in het seizoen ervoor 17,8 miljoen euro. De miljoenentransfer van Oussama Idrissi naar Sevilla is na 1 juli 2020 tot stand gekomen en is daardoor nog niet in het resultaat meegenomen.

Buffer

De Alkmaarders verwachten het seizoen 2020-2021 vanwege de dakschade in het eigen stadion en de coronacisis met een negatief resultaat af te sluiten. "Door de financiële resultaten van de afgelopen jaren heeft AZ een buffer opgebouwd, waarmee het verwachte negatieve resultaat voor het seizoen 2020-2021 kan wordt opgevangen en AZ de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet", aldus de clubleiding.

Tekst gaat verder onder de foto

Het AZ-stadion in de avond - Foto: Pro Shots/Toon Dompeling

Verzekeraars

Uit het jaarverslag werd verder duidelijk dat AZ het afgelopen jaar tien miljoen euro heeft ontvangen van verzekeraars na het instorten van het dak vorig jaar augustus. De club schrijft dat de winst is vertekend door de uitkering van verzekeraars. Deze dekt niet de gehele kosten voor een nieuw dak. Om de kosten van het dak en andere verbeteringen aan het stadion te financieren heeft de club vijftien miljoen euro geleend bij financiers. Daarnaast is er een lening afgesloten bij een bank voor een bedrag van tien miljoen euro.

Op deze lening is door Gemeente Alkmaar een garantstelling afgegeven. Door het ingestorte dak kon AZ een periode niet meer in het eigen stadion voetballen. Daarom is er tot twaalf keer toe in een ander stadion gevoetbald. Zo weken de Alkmaarders voor een aantal 'thuiswedstrijden' uit naar het stadion van ADO Den Haag. Dit heeft ook voor kosten gezorgd bij de club.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]