Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Zorgen bij Alkmaars ziekenhuispersoneel door besmette collega's en testweigering

13 oktober 2020, 16.56 uur · Aangepast 13 oktober 2020, 17.51 uur · Door Maaike Polder

ALKMAAR - Personeel van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar voelt zich onveilig op de werkvloer, omdat meerdere collega's positief zijn getest op het coronavirus, collega's met klachten doorwerken en de wens om getest te worden wordt meermaals genegeerd. Dit melden medewerkers en de vakbond van zorgmedewerkers NU '91 aan NH Nieuws. 

Foto: Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar - Maaike Polder / NH Nieuws

"Chirurgen, anesthesisten en artsen in opleiding zijn positief getest en artsen met klachten lopen rond en opereren zelfs", aldus een medewerker die graag anoniem wil blijven tegen NH Nieuws. 

De werknemer maakt zich grote zorgen. "Een chirurg was eerst negatief getest, stond twee dagen later snotterend te opereren en werd toen alsog positief getest. En hij loopt tussen alle medewerkers en patiënten. Dat is toch bizar?"

Ook bij de vakbond kwamen dergelijke meldingen binnen. "We hebben inderdaad vernomen dat personeel met klachten aan het werk was. Terwijl de medewerkers die wij spreken vinden dat collega's met klachten gewoon naar huis moeten en in quarantaine. En met die zorgen wordt niet serieus omgegaan door het ziekenhuis", vertelt Michel van Erp van NU '91.

Een andere medewerker vertelt zich eraan te ergeren dat er in de gangen door personeel 'totaal geen afstand wordt gehouden'. Ook zou het ziekenhuis minder streng omgaan met veiligheidsmaatregelen als mondkapjes dan andere ziekenhuizen.

Bij de vakbond zijn ook klachten binnengekomen over kleine ruimtes, zoals de kleedkamers voor zorgpersoneel, waar de anderhalvemeterafstand niet kan worden gehandhaafd.

Geen testmogelijkheid

Dan het testbeleid: de verzoeken van zorgmedewerkers om een coronatest - omdat zij het idee hadden in contact te zijn geweest met iemand met het virus - zouden meermaals afgewezen zijn. "Testen blijkt moeizaam te gaan. Medewerkers moeten flink druk zetten om getest te worden", aldus Van Erp van de vakbond.

Dit vindt hij onacceptabel. "Juist zorgmedewerkers zijn heel goed in staat om te bepalen of testen nodig is. Er moet helemaal geen discussie plaatsvinden."

"Het ziekenhuis gaat niet serieus om met de zorgen van het personeel"

Michel van Erp - zorgvakbond

Dat personeel zich graag wil laten testen, komt mede door de uitbraak onder collega's. Gistermiddag meldde NH Nieuws al dat verschillende medewerkers van Noordwest Ziekenhuisgroep besmet zijn.

Inmiddels is het aantal besmettingen dusdanig problematisch dat de reguliere zorg vanaf nu wordt afgeschaald vanwege personeelstekort. Dit meldt woordvoerder van NWZ Rinske de Wit vandaag aan NH Nieuws.

Ook de toename van het aantal coronapatiënten speelt daarin mee. Het is nog niet duidelijk met welke mate de reguliere zorg wordt afgeschaald.

NWZ zegt verder dat het niet de bedoeling is dat ziek personeel aan het werk is, maar dat medewerkers met milde klachten - die wel in staat zijn te werken - mogen werken, mits ze een mondkapje dragen. "Daar zijn allemaal protocollen voor. Personeel dient zich daaraan te houden."

Onder de pet gehouden

In de klachten over het testbeleid zegt de woordvoerder zich niet te herkennen. "Wij hebben juist een erg laagdrempelige manier van testen. Iedereen waarbij aanleiding is - klachten of in aanraking geweest is met mensen met klachten - wordt diezelfde dag getest."

De anonieme medewerker zegt te vermoeden dat het ziekenhuis alles bewust onder de pet wil houden. "Ik en mijn collega's voelen ons erg onveilig op de werkvloer. Het is echt niet leuk meer in het ziekenhuis."

De vakbond zegt vandaag in gesprek te gaan met het ziekenhuis. "Dit kan zo niet doorgaan, dit onveilige gevoel, de onrust. NWZ mag niet voorbij gaan aan de klachten van haar medewerkers."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]