Ga naar Content

Alkmaar Ontzet: Archief toont online stukken van Beleg van Alkmaar

ALKMAAR - Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een presentatie over het Beleg van Alkmaar online gezet. De meest aansprekende historische archiefstukken, zoals brieven, rekeningen, ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en objecten, brengen het Beleg in Alkmaar én de omgeving tot leven.

Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse leger wist te weerstaan: na een belegering van zeven weken trokken de Spanjaarden zich op 8 oktober 1573 terug. Vandaar ook het credo: Van Alkmaar de Victorie!

Uit die tijd zijn onder andere overgebleven: een polsstokbriefje met een noodkreet om hulp en een verslag van iemand die zag hoe een meisje in een klooster bij de Paardenmarkt werd getroffen door een Spaanse kanonskogel, waarbij haar ‘brein tegen de muur sprong’.

De documenten schetsen ook een beeld van de impact op de omliggende plaatsen. Mannen uit Graft en De Rijp werden opgeroepen om mee te helpen aan de verdedigingswerken van Alkmaar en de inwoners van Egmond moesten op eigen kosten een geuzenleger zien te onderhouden, beschrijft mediapartner Alkmaar Centraal.

De eerste vijfentwintig bronnen met verhalen over het Beleg, ook afkomstig uit andere instellingen zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, zijn te vinden op het Geschiedenislokaal.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]