Start van hoofdcontent

IJMOND

nl

Zij dragen bewust geen mondkapje: "Mensen oordelen snel"

8 oktober 2020, 08.00 uur · Door Dennis Mantz

IJMOND -  Ingrid van Gelder, Jenny van Stein en IJmuidenaar Bjorn dragen weloverwogen geen mondkapje. Ieder met hun eigen overtuiging, maar over één ding zijn ze unaniem: de 'buitenwacht' zorgt in toenemende mate voor steeds meer druk. "Veel mensen keuren het af, zonder te vragen waarom je het niet draagt."

Foto: beeldbwerking NH Nieuws

De Heemskerkse Jenny van Stein is wars van alle paniek rond het coronavirus. Een mondkapje vindt ze onzin, en het beperkt haar vooral in haar vrijheid, zo stelt ze. "Waar gaan we in godsnaam naartoe? Het is in mijn beleving allemaal schijnveiligheid en dat is ook lange tijd door het kabinet gewoon zo uitgelegd."

Fel tegenstander

"Daarbij gaat het ten koste van mijn vrijheid, want in de praktijk betekent dat dringende advies eigenlijk gewoon een verplichting. Anders kom je namelijk op bepaalde plekken gewoon niet meer binnen en dat vind ik kwalijk. Ja, ik ben een fel tegenstander van het mondkapje."

Niettemin heeft Jenny wel veel begrip voor de mensen die besluiten het mondkapje wel te dragen. "Het staat natuurlijk iedereen vrij dit te doen, en zo heb ik ook het recht om hier een uitgesproken mening over te hebben."

"Mensen zijn vaak snel met oordelen, en zeggen dan: je hebt geen mondkapje op en bent slecht bezig"

bjorn (32) uit Ijmuiden

IJmuidenaar Bjorn (liever geen achternaam in het artikel) draagt om een medische reden geen mondkapje en moest dus even slikken toen vorige week donderdag het dringende advies om mondkapjes te dragen werd afgekondigd. Hij kampt met de zogeheten psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA), op het oog niet te onderscheiden van 'normale' epilepsie. "Het enige verschil is dat ik geen hersenbeschadiging kan krijgen. Maar de impact van een aanval is niettemin groot, dan lig ik zomaar op de grond met als gevolg dat ik in de war raak en wekenlang stress ervaar", aldus de IJmuidenaar.

Sociale druk

Ook Bjorn ervaart veel sociale druk door het niet dragen van een mondkapje. "Mensen zijn vaak snel met oordelen, en zeggen dan: je hebt geen mondkapje op, en bent slecht bezig. Dat vind ik gewoon fout. Ik ben niet slecht bezig, maar denk ook aan mijn eigen gezondheid. Ik blijf hierdoor veel thuis, maar uiteindelijk moet ik natuurlijk ook gewoon mijn boodschappen doen in de supermarkt. Ik hoop dat ik door mijn verhaal te vertellen verschil kan maken voor mensen die om een duidelijke reden geen kapje dragen."

"Ik hang het mondkapje dan maar vaak half aan mijn oor, dat scheelt al een hoop gedoe"

Ingrid van Gelder uit heemstede

Ingrid van Gelder uit Heemstede is astmatisch en stelt dat het daardoor vrijwel onmogelijk is voor haar om een mondkapje te dragen. "Dat is echt de hel, want dat leidt tot enorme benauwdheid."

Om in onder meer supermarkten 'gedoe' in de kiem te smoren heeft ze een foefje gevonden. "Ik hang het mondkapje dan maar vaak half aan mijn oor. Dat scheelt al een hoop gezeur. Maar waar het helemaal lastig wordt, is in het ziekenhuis of in de wachtkamer bij de huisarts. Ook als je daar uitlegt dat je astma hebt, is het begrip bij mensen ver te zoeken. Heel apart, want ik heb er een duidelijke reden voor."

Schaapjes

Ingrid heeft ondertussen ook veel twijfels over alle coronamaatregelen en de zorgen rond het virus. Ze maakt zich zorgen over het gemak waarmee de mensen de maatregelen volgen. "Als ik heel eerlijk ben: ik vind de meeste mensen wel schaapjes eigenlijk. Er zijn namelijk ook hele andere geluiden over het virus."

Reactie GGD Kennemerland
Harm Groustra, woordvoerder van GGD Kennemerland, zegt dat het niet verplicht is om mondkapjes te dragen. "Het is aan ieder individu om de afweging te maken of hij of zij meegaat in het advies om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Maar wij willen graag dat mensen zich er bewust van zijn dat de maatregelen en adviezen gelden voor het beschermen en bevorderen van de publieke gezondheid. Je doet het niet voor jezelf, maar voor elkaar en de regio als geheel."

 

Verder laat de woordvoerder weten dat het aantal positieve tests momenteel zorgwekkend is. "De komende tijd vragen we dan ook aan de mensen om geduld te tonen en consequent de hygiëniemaatregelen te volgen. Dus was je handen, houd anderhalve meter afstand, nies in je elleboog en vermijd drukke plekken. Blijf daarnaast thuis bij klachten en laat je testen."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]