Ga naar Content

Weesp zet ook streep door alternatieve sinterklaasintocht: "Te groot risico"

WEESP - Er zijn veel alternatieven overwogen, maar ze gaan het toch niet doen: Weesp krijgt dit jaar helemaal geen sinterklaasintocht. Het sinterklaascomité vindt het, nu het aantal coronabesmettingen ook in Weesp snel toeneemt, onverantwoord. "We vinden het een te groot risico dat het toch te druk wordt", zegt voorzitter Walter Aleman.

Foto: Erik Bro at Dutch Wikipedia / CC BY-SA

De strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan leidden er vorige maand al toe dat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek grote centrale sinterklaasintochten voor de hele regio verbood.

Dat heeft alles te maken met de toeloop van duizenden mensen die elk jaar naar de intochten komen. Dat kan onder de huidige coronamaatregelen niet, omdat bijvoorbeeld anderhalve meter afstand van elkaar houden niet mogelijk is en daar bovendien niet op gehandhaafd kan worden.

Alternatieven niet te doen

Net als andere regionale sinterklaascomités heeft Weesp de afgelopen weken gekeken naar alternatieven om Sinterklaas om een verantwoorde manier toch te kunnen verwelkomen.

"Er komen al snel 1.500 Weesper kinderen en ouders naar Sinterklaas toe. Dat wordt veel te druk"

Walter aleman van het sinterklaascomité

Nu afgelopen week de coronamaatregelen verder zijn aangescherpt, wordt ook daar de stekker uitgetrokken. "Telkens kwamen we weer op het punt dat het niet te doen is om er voor te blijven zorgen dat er niet te veel mensen bij elkaar komen. We vinden het risico dat het te druk wordt veel te groot", vertelt Aleman. "Dat geldt niet alleen voor kleinschalige intochten in de buitenlucht, maar ook voor een alternatief dat we voor binnen hadden bedacht. Je hebt het al snel over 1.500 Weesper kinderen en ouders die we dan verdeeld over een dag laten langskomen. Ook daar is de kans te groot dat het te druk wordt. Dat willen we niet riskeren." 

Weesp al weken 'coronabrandhaard' 

Wat ook sterk meespeelt is het feit dat Weesp al weken tot de grootste 'coronabrandhaarden' van Nederland behoort. "Gezien de huidige situatie vinden we het gewoon niet verantwoord om wat te gaan doen. Dat voelt ook niet goed", betoogt Aleman. "En daarnaast: we kunnen vandaag wat bedenken, wat volgende week al niet eens meer mogelijk is. Hoe blij we ook zijn met alle medewerking die we krijgen van bijvoorbeeld van de gemeente, het is echt niet te doen." 

Toch benadrukt Aleman dat Weesper kinderen zich geen zorgen hoeven te maken: Sinterklaas komt, hoe dan ook. "De Sinterklaasintochten op scholen zullen dit jaar een nog grotere rol krijgen. Dat loopt op scholen al fantastisch en Sinterklaas komt daar sowieso. Als Sinterklaascomité gaan we ons richten op volgend jaar." 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook