Ga naar Content
West-Friesland

Maanden training voor de Ironman niet voor niets: Mike komt vandaag tóch in actie

3 oktober 2020, 07.00 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: Marina Timmerman

MIDWOUD - Veel sportievelingen hebben zich afgelopen maanden klaargestoomd voor de Ironman 70.3 Westfriesland. Het sportevenement zou eigenlijk dit weekend plaatsvinden, maar vanwege corona gaat dat niet door. Mike Timmerman (30) uit Midwoud heeft daar iets op verzonnen: om 9.00 uur vertrekt hij vandaag voor zijn eigen versie van de Ironman.

Inmiddels was Mike er dubbel en dwars klaar voor: de Ironman stond in eerste instantie in juni van dit jaar op het programma. Vanwege het coronavirus werd het daarna verplaatst naar oktober, maar onlangs is die datum opnieuw verschoven naar juni volgend jaar.

"Toen het werd afgelast dacht ik in eerste instantie, shit... Ik zat er wel even over in", vertelt hij. "Maar tijdens een training had ik later zoiets van 'we gaan het gewoon doen'!" Aan de trainingsuren zal het niet liggen: Mike traint sinds februari en besteedt met een coach zo'n tien à elf uur per week aan de voorbereidingen van de Ironman.

Wat is de Ironman?
De Ironman is een triathlonwedstrijd van lange afstanden. De wedstrijd bestaat uit zwemmen (3,86 km), wielrennen (180,2 km) en hardlopen (42,195 km). Sinds enkele jaren is er ook de Ironman 70.3, waarin je 1,9 km zwemt, 90 km fietst en 21,1 km hardloopt. Dit weekend zou eigenlijk de Ironman 70.3 Westfriesland plaatsvinden in Hoorn.

En nu voegt hij daad bij het woord: vandaag gaat Mike alsnog de Ironman afleggen - maar dan zijn eigen versie. Hij heeft zelf een route uitgestippeld, die begint met een duik bij de Vooroever in Medemblik. "Daarna stap ik op m'n fiets en ga ik richting Enkhuizen, Hoorn, Aartswoud en dan weer terug naar Midwoud. In Midwoud trek ik m'n hardloopschoenen aan en dan ga ik nog 21 kilometer hardlopen."

Binnen zes uur 

Hij zegt het alsof het niets is. Misschien ligt dat dan ook aan al die maanden voorbereiding. "Ik heb gisteren alles al klaargezet dus het wordt nu wel écht - ik heb nu wel wat zenuwen." Zijn plan is om zijn eigen Ironman binnen zes uur te voltooien. "Maar ik hoop eerder op 5,5 uur, maar waarschijnlijk wordt het zes."

Lees verder onder de foto.

Foto: Marina Timmerman

En vanmiddag wanneer hij dan eindelijk over de finish komt? "Dan ga ik in ieder geval een lekkere snack eten", lacht hij. Na de finish heeft Mike twee weken rust. Gedurende de wintermaanden focust hij vooral op de kortere en intensievere trainingen.

"En in het voorjaar gaan we het schema weer oppakken en knallen", zegt hij. Want in juni 2021 moet het dan eindelijk zo ver zijn wanneer de echte Ironman 70.3 Westfriesland op het programma staat. De volgende editie staat vooralsnog gepland op 25 tot en met 27 juni.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook