Ga naar Content

'Explosies Zaandam gevolg van ruzie tussen vloggers', camera's bij woning geplaatst

ZAANDAM - De explosies van gisteravond en vorige week voor de deur van een woning aan de Zaandamse Ringweg zouden het gevolg zijn van een ruzie tussen twee vloggers. Dat zeggen buurtbewoners tegen NH Nieuws. De politie bevestigt dat het om dezelfde woning gaat als een week geleden, maar wil nog niets zeggen over een mogelijk motief. 

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

NH-verslaggever Arend de Geus sprak een buurtbewoonster die anoniem wil blijven, maar ervan overtuigd is dat de explosie 'gericht is op een persoon'. Volgens de vrouw woont de bewoner sinds 'een paar maanden' in de woning. "Maar zolang die persoon hier woont, zullen ze blijven komen", spreekt ze haar vrees uit. 

Na de eerste explosie, in de nacht van vorige week maandag op dinsdag, is de vrouw met andere buurtbewoners naar de woningbouwvereniging gestapt om haar zorgen uit te spreken. "Maar er was nog niks gebeurd, en dit maakt wel dat we volgende stappen willen ondernemen. Stel je voor dat je nachtdienst hebt, en er ontploft een bom. Breng de mensen ergens anders onder, bijvoorbeeld. Dit zorgt voor iedereen voor slapeloze nachten. Dit is niet meer te doen, de kinderen zijn ook vreselijk bang.

Naar aanleiding van de ontploffingen worden er nu camera's voor de woningen geplaatst, ziet NH Nieuws-verslaggever Mark Arents. Dat gebeurt op last van de politie.

Ruzie tussen vloggers

Buurtbewoners laten aan NH Nieuws weten dat de ruzie om een conflict tussen twee vloggers zou gaan. Die lezing wordt onderschreven door de nieuws- en entertainment-website axed.nl. Volgens de website zou een ontploffing in een woning in Zaandijk ook samenhangen met het conflict. In de nacht van 10 op 11 september werd bij die woning een explosief naar binnen gegooid, bevestigde de politie eerder tegenover NH Nieuws.

In de woning in Zaandam die inmiddels twee keer doelwit is geweest zou de moeder van één van de vloggers wonen, in de woning in Zaandijk de vader van de andere vlogger.

Al het beeldmateriaal dat de politie binnenkrijgt, wordt meegenomen in het onderzoek, laat een politiewoordvoerder weten. Of dat ook specifiek geldt voor video's van het YouTube-kanaal 0 fux, van een van de vloggers, laat de woordvoerder in het midden. 

Bewoner(s) nog thuis

De ontploffing van gisteravond veroorzaakte lichte schade aan de voordeur van een aangrenzende woning. Daarvan sneuvelden de ramen. Inmiddels is die deur afgedicht met spaanplaat. Op de muur van de woning en de stoep ervoor is roetschade ontstaan. 

 Bij de twee andere huizen, waaronder de woning van het doelwit (hieronder op de foto) was na de explosie van vorige week al spaanplaat aangebracht. De ramen in die deuren waren nog niet vervangen.  

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Ondanks de ontploffingen zou het doelwit nog geen veilig heenkomen hebben gezocht, vertelt de anonieme buurtbewoonster. "Van één weet ik dat hij er even uit is, een buurman woont alleen, en de buren aan wie het gericht is, wonen er ook nog steeds." 

De politie bevestigt dus dat het om dezelfde woning gaat, maar onderzoekt nog wat er precies is geëxplodeerd. "We kregen gisteren melding van een brand, maar ter plaatse bleek er iets te zijn ontploft", aldus een woordvoerder, die de overeenkomsten tussen de incidenten 'opvallend' noemt. Voor de ontploffing van vorige week zijn nog geen verdachten opgepakt.  Vooralsnog houdt de politie alle opties open, en roept getuigen op zich te melden. 

Brandblusser

NH-verslaggever Arend de Geus nam vanochtend vroeg bij de woning een 'bedwelmende benzinegeur' waar. Een buurtbewoner vertelde vannacht voor de camera van NH Nieuws dat hij de na de eerste explosie de kans op een tweede niet groot achtte, maar wel rekening hield met een herhaling van zetten. Uit voorzorg had hij zelfs een brandblusser aangeschaft, die hij vannacht gebruikt heeft om het door de explosie veroorzaakte vuur te doven.

Tekst gaat door onder video

Zaandamse buurt reageert geschokt op tweede explosie bij woning Ringweg - NH Nieuws

"Samen met een buurman heb ik de brand geblust, en die was vele malen groter dan de vorige keer", zei hij. Een andere buurman zei een 'enorm harde knal' te hebben gehoord, 'voor de zoveelste keer'. Hij is niet bang, maar wel bezorgd om de buurtbewoners, van wie een groot deel nog erg jong is. "Vooral voor die school, het is toch wel een jonge buurt met een hoop kinderen. Nou, je zit rechtop in je bed." 

In onderstaande video blijkt goed hoe dicht de school bij de getroffen woning staat:

School nabij woning waar explosie plaatsvond - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]