Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Buurt bezorgd na nieuwe explosie: 'Bewoners moeten naar veilige locatie'

23 september 2020, 06.43 uur · Aangepast 23 september 2020, 10.26 uur · Door Redactie

ZAANDAM - Helemaal onverwacht kwam 'ie niet, maar bewoners van de Zaandamse Tribune zijn flink geschrokken van de tweede explosie in hun straat. "Ik had een brandblusser aangeschaft, want ik had het gevoel dat ze over een paar maanden nog een keer zouden terugkomen", zegt een buurman. "Dat ze nog niet tevreden zijn over wat er gebeurd is, maar dat het al binnen een week zou zijn, had ik echt niet verwacht."

Foto: NH Nieuws / Arend de Geus

Net als negen dagen geleden, toen er voor dezelfe woning een explosie plaatsvond, roken buren rond het moment van de explosie - gisteravond rond 23.15 uur - een sterke benzinelucht. Na de klap brak er brand uit, zegt de buurman die uit voorzorg een brandblusser in huis had gehaald. "Samen met een andere buurman heb ik de brand weer geblust, die was vele malen erger dan de vorige keer." 

'Jonge buurt met hoop kinderen'

Een andere buurman zegt een 'enorm harde knal' te hebben gehoord, 'voor de zoveelste keer'. Hij is niet bang, maar is wel bezorgd om de buurtbewoners, van wie een groot deel nog erg jong is. "Vooral voor die school, het is toch wel een jonge buurt met een hoop kinderen. Nou, je zit rechtop in je bed." 

Zaandamse buurt reageert geschokt op tweede explosie bij woning Ringweg - NH Nieuws

De buurman die de brand bluste, vindt het hoog tijd dat zijn buren 'naar een veilige locatie worden gebracht'. "Voor hun natuurlijk, maar ook voor de buurtbewoners. Want dit is ook voor ons geen houdbare situatie zo."  

'Bedwelmende geur'

Verslaggever Arend de Geus is ter plaatse en neemt ruim zeven uur na de explosie nog altijd een 'bedwelmende geur' waar. "Een hele dikke benzinegeur, alsof je op tankstation rondloopt waar iemand iets gemorst heeft", vertelt hij in het programma Ontbijttafel op NH Radio. 

"Vlak naast een onbeschadigde witte stationwagen ligt een grote brandplek", verwoordt hij de schade die hij ziet. "Met verbrand spaanplaat en geschroeide tegels. En de twee voordeuren waar ik naar kijk, is al het glas uit en afgetimmerd met spaanplaat." 

Motief

Over het motief is nog niets bekend, maar buurtbewoners vertellen dat de actie op de bewoner van het betreffende huis is gericht.  

Jerrycan

Een politiewoordvoerder kon vannacht nog niet bevestigen dat er explosie had plaatsgevonden, maar bevestigde wel aan NH Nieuws dat omwonenden een harde klap hadden gehoord. Een getuige laat weten dat er jerrycan in beslag is genomen, maar ook dat is nog niet bevestigd. 

Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden. Er zijn geen gewonden gevallen. 

Foto: Inter Visual Studio/Lorenzo Derksen

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]