Ga naar Content

Aandacht voor lokale initiatieven in week van het Groene Kapitaal

NOORD-HOLLAND - Het is de week van het Groene Kapitaal. Nicole Terborg van NH Nieuws bezoekt in de provincie twee groene initiatieven: de Pluktuin van Geesje in Oudkarspel en het Voedselbos in Koedijk. Bij beide groene broedplaatsen zijn bezoekers welkom om de natuur te ontdekken en bijvoorbeeld fruit te plukken. 

De pluktuin in Oudkarspel - Foto: NH Nieuws

In De Pluktuin van Geesje in Oudkarspel zijn partners Yoram van de Reep en Sarai de Haan hard aan het werk. Ze genieten volop van hun eigen gecreëerde paradijsje. "We hadden dit idee echt samen", vertellen ze. Het stel blijkt elkaar ook goed aan te vullen. "Yoram is de denker en ik doener", zegt Sarai. 

In de Pluktuin van Geesje is iedereen welkom om te zien hoe bomen vertakken en hoe je kan snoeien. Ook is er een boomgaard met fruitbomen en kunnen er aardbeien worden geplukt. "We gaan voor een zo hoog mogelijke biodiversiteit in de pluktuin. Dat wil zeggen dat we een zo hoog mogelijke verscheidenheid aan planten en dieren willen hebben. Voordeel is dat je daardoor weer minder last hebt van plagen en ziektes."

Tekst loopt door onder de video.

Week van het groene kapitaal - NH Nieuws

Het tweede project waar Nicole op bezoek gaat is het Voedselbos in Koedijk, De Groene Oase. Daar treft ze Marjolijn Themmen aan die de groei van het bos in de gaten houdt. "Ik heb een beetje het ontwerp gemaakt en ik monitor de groei. Ik ben zeg maar degene die het gras ziet groeien", zegt ze lachend.

Het Voedselbos is een nabootsing van een bosrand met daarin zoveel mogelijk planten die voedsel kunnen geven met een zo hoog mogelijke voedselwaarde. Marjolijn vertelt over de vrijwilligers die op dit moment perenbomen aan het planten zijn en over de mogelijkheid om bramen te komen plukken om er bijvoorbeeld jam van te maken.

"Ik heb mij veel zorgen gemaakt over de wereld", vertelt Marjolijn terwijl ze rondwandelt door het bos. "Maar, tegenwoordig ben ik gematigd optimistisch en doe ik gewoon mijn best om te doen waarvan ik denk dat het de natuur kan helpen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.