Ga naar Content

Revalidatiecentrum Heliomare blikt terug: “Heftige, maar mooie tijden op coronavleugel”

WIJK AAN ZEE - Op de vleugel die Heliomare eind maart volledig inrichtte voor coronapatiënten is de rust inmiddels weergekeerd. De vijftig corona patiënten die op de klinische afdeling verbleven, zijn allemaal weer thuis. Revalidatie arts René de Lijster blikt terug op de afgelopen enerverende periode.

“Het is bijna gek om te zeggen, maar het was interessant en ergens zelfs leuk om hierin een rol te kunnen spelen, om hierin expertise op te kunnen doen”, zegt De Lijster vrijwel direct. En daarna verontschuldigt de arts zich meteen. “Misschien is het woord 'leuk' niet passend, maar wij hebben eigenlijk alleen maar mensen zien opknappen en daar ook zoveel van geleerd, dat was simpelweg fijn en leuk om te zien.”

Links: Revalidatiearts René de Lijster. Rechts: Fysiotherapeut Mitch Out met een patiënt - Foto: Mike Bink Fotografie

De cijfers bevestigen het gevoel dat De Lijster omschrijft. Van de vijftig corona patiënten die vanuit het ziekenhuis op de speciaal ingerichte coronavleugel terecht komen, zijn alle vijftig weer thuis. “Ze zijn er nog niet hoor, onderschat de herstelperiode niet, bijna al onze ex-patiënten zijn nog onder behandeling van een fysiotherapeut of een psycholoog”, legt De Lijster uit.

Begin april werd in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee een speciale afdeling ingericht voor de opvang van coronapatiënten om ze te helpen met hun revalidatieproces. Daarbij moest helaas wel een selectie worden gemaakt, er was helaas niet genoeg ruimte om alle corona-patiënten op te nemen.

"Ons uitgangspunt was dat we alle patiënten alles vanaf het begin weer aanleren"

Rene de Lijster, revalidatiearts bij Heliomare, wijk aan zee

“De patiënten die bij ons terecht kwamen, waren degenen met de meest ernstige klachten. De klachten waren heel divers, we hadden dan ook een team van dertig man, waaronder fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten, logopedisten en natuurlijk verpleegkundigen en artsen", zegt De Lijster. “Ons uitgangspunt was dat we alle patiënten vanaf het nulpunt lieten beginnen met revalideren, simpelweg alles vanaf het begin weer aanleren.”

Een van de corona patiënten die terecht kwam bij Heliomare, is Peter Commandeur (60) uit Medemblik. “Ik heb in totaal drie weken in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn gelegen, waarvan elf dagen op de Intensive Care (IC) en daarvan lag ik acht dagen aan de beademing. Toen ik half april aankwam bij Heliomare, was er van mij weinig meer over. Alsof ik door de droogtrommel was gehaald”, vertelt Commandeur. 

Peter Commandeur, net gearriveerd in revalidatiecentrum Heliomare - Foto: Peter Commandeur

“Ik kreeg de keuze of ik thuis, in het ziekenhuis in Hoorn of intern in Heliomare wilde revalideren en ik koos voor het laatste”, zegt Commandeur. "Het was fijn om met lotgenoten samen te zijn en hoewel iedereen zo zijn eigen kwaaltjes had, hadden we wel allemaal hetzelfde doel voor ogen, zo snel mogelijk herstellen en naar huis.”

Datzelfde doel had het team van de coronavleugel van Heliomare. Maar dat was een hele klus, ondanks dat ze in alle gevallen zagen dat het herstelproces in een stijgende lijn ging. “Toen ze binnenkwamen konden de patienten nog niet lopen, de aanloop naar de eerste zelfstandige stappen ging moeizaam. Maar als een patient eenmaal ging lopen, ging het herstelproces ineens veel sneller, legt De Lijster uit.

"Toen ik aankwam bij Heliomare, was er van mij weinig meer over. Alsof ik door de droogtrommel was gehaald"

Peter commandeur, ex-corona patient, behandeld in Heliomare

Commandeur herkent dat: “De eerste drie dagen had ik niet eens kracht om te praten, en ik had last van enorme waanbeelden. Toen ik eenmaal wat beter was, ging het vlot, maar het kostte wel moeite. Ik waggelde de eerste dagen echt achter mijn rollator aan.”

De Lijster is blij dat zij de faciliteiten en de kennis en kunde in huis hadden om snel te schakelen. “De corona patiënten die bij ons binnenkwamen was echt een mix van mensen, van kleine tengere vrouwen van dertig tot lange, gezette mannen van zeventig”, zegt De Lijster. “Ook de herstelperiode was per persoon verschillend. Sommige bleven een week bij ons, sommigen wel zeven weken, daar was vantevoren geen pijl op te trekken.”

Heliomare patiënt Peter Commandeur filmt zijn 'eerste onafhankelijke stapjes' - Peter Commandeur

Inmiddels is de coronavleugel weer een ‘normaal’ onderdeel van Heliomare, er is geen klinische Covid-afdeling meer. “Maar we zijn nog steeds intensief bezig met het herstel van de ex-corona patiënten. Bedenk dat als ze naar huis mogen, ze nog nog niet klaar zijn met het revalidatieproces. Niet alleen fysiek maar ook mentaal heeft Covid en langdurig verblijf op de IC een enorme impact gehad”, zegt De Lijster.

Zowel De Lijster als Commandeur zeggen dat het meest frustrerende is dat niemand op lange termijn weet wat de gevolgen zijn voor ex-coronapatiënten en hoe het herstelproces eruit zal zien.

"Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan hebben we de afdeling met een vingerklik weer opgezet"

Rene de lijster

“Ik ben sinds 13 mei weer thuis en hoewel ik in tegenstelling tot andere ex-patienten niet mag klagen, blijf ik op sommige vlakken klachten houden”, vertelt Commandeur. “Ik heb last van chronische vermoeidheid, en dat is voor een zelfstandig ondernemer op dit moment funest. Ik moet mijn bedrijf draaiende houden, maar als ik een paar uur iets te intensief bezig ben geweest, ben ik daarna uitgeput”, verzucht hij.

Hoewel de onzekerheid blijft en niemand weet hoe en wanneer de coronacrisis eindigt, denkt Commandeur met warme gevoelens terug aan zijn tijd in Heliomare. “Ik herinner me nog het moment dat fysiotherapeut Mitch Out zei 'dat ik wel zonder rollator kon lopen'. Het vertrouwen dat hij in mij had, gaf me zelfvertrouwen en dus liet ik mijn rollator staan. Dat het lopen ook echt lukte, voelde als een overwinning."

Commandeur hield tijdens de coronacrisis een videodagboek bij. Kijk hieronder een van zijn video's die hij maakte in mei. 

Ook De Lijster kijkt met positieve gevoelens terug naar de afgelopen maanden. “Ons team begon met niets,  bijna geen materialen en ook weinig kennis van het coronavirus zelf. Binnen no-time hebben we iets moois neergezet en met een geweldig resultaat, we zagen zienderogen mensen vooruit gaan", zegt De Lijster. “En uiteindelijk konden we ze alle vijftig naar huis sturen, hoe fijn is dat voor een arts?”

De speciaal ingerichte Covid-afdeling is zoals gezegd weer een gewoon onderdeel van Heliomare, waar iedereen weer gewoon in en uit kan lopen. “Maar”, zegt de Lijster stellig, “mocht het in de toekomst nodig zijn, dan hebben we de afdeling met een vingerklik weer opgezet.”

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]