Ga naar Content

Heliomare onderweg met 'coronavleugel': "We kunnen groeien naar dertig bedden"

WIJK AAN ZEE - Revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee opende onlangs de deuren voor coronapatiënten. Het gaat om mensen die vaak wekenlang aan de beademing hebben gelegen en aan hun herstel kunnen gaan werken. De eerste patiënt is inmiddels een feit.

Foto: NH / Dennis Mantz

De speciale revalidatiekliniek ontlast ziekenhuizen in de regio, zoals het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In de huidige vorm is er plek voor veertien mensen op de isolatievleugel. "Maar we kunnen groeien naar dertig bedden als dat nodig is", legt revalidatiearts Rene de Lijster uit tegenover NH Nieuws.

"Het vervelende is dat we nog niet precies weten hoeveel patiënten we zullen ontvangen. Als er niet genoeg bedden zijn,  dan zullen we in gesprek moeten met het orgaan regionale acute zorg."

Tekst gaat verder onder de video.

200407_HELIOMARE - NH Nieuws

"De impact voor patiënten die van een intensive care afkomen is groot", zo vervolgt de revalidatiearts. "Dat komt doordat deze mensen drie weken stilliggen. Dat kost de mensen heel veel conditie en kracht. Maar ook mentaal moet er gerevalideerd worden, geheugen, concentratie en oriëntatie hebben een behoorlijke klap gekregen. En er moet rekening gehouden worden met stemming en angst.  We zullen al deze componenten meenemen in de behandeling", aldus De Lijster.

capaciteit

Er zijn grote zorgen of er genoeg bedden op de intensive cares in Nederland zijn.  Maar hoe zit dat eigenlijk met de capaciteit bij de revalidatiecentra? "Het is wel iets dat geïnventariseerd moet worden", vertelt collega-arts Silke de Groot. "En dat wordt nu ook landelijk gedaan. Door de Vereniging van Revalidatieartsen en ook Revalidatie Nederland. We zijn een keten en moeten het samen doen."

Corona in de IJmond
📰 Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze speciale site
📺 Kijk naar de extra uitzending van NH Radio en deel jouw verhaal
✉️ Tip ons met jouw nieuws via het tipformulier
👥 Word lid van de Facebookgroep Nieuws uit de IJmond en krijg updates in je tijdlijn