Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse clubeigenaar wil meer experimenteren: "Desnoods met mondkapje dansen"

4 september 2020, 14.59 uur · Aangepast 4 september 2020, 15.44 uur
Door: Geja Sikma · Foto:

HAARLEM - "Desnoods zeg je dat iedereen mag dansen met een mondkapje op!" Eigenaar Martijn Bevelander van de enige Haarlemse discotheek, June, vindt dat er meer geëxperimenteerd moet worden om de discotheken zo weer open te kunnen stellen. Deze week schoof premier Rutte dat helemaal op de lange baan. Morgen, in Amsterdam, demonsteren de uitbaters van de clubs. "Mensen hebben toch de behoefte."

Bevelander heeft ervaring met experimenteren in June. Van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen mochten zijn club en andere nachtcafé's wel weer open, als er maar niet gedanst zou worden. Dat bleek een onmogelijke opgave en drie horeca-gelegenheden moesten daarom twee weken lang de deur sluiten. 

'Kwart van aantal bezoekers toelaten'

En toch denkt Bevelander dat er meer uitgeprobeerd moet worden. Hij stelt dat er, naast de draconische maatregel van dansen met een mondkapje op, ook eerst getest kan worden met het toelaten van een kwart van het aantal bezoekers dat maximaal mogelijk is. Met handen wassen, goede registratie, een temperatuurcheck en goede ventilatie kan er volgens Bevelander dan veel meer dan het Rijk nu voor mogelijk houdt. 

De clubeigenaar baalt ervan dat alle branches weer opstarten, maar dat er voor de discotheken nog weinig persperctief is. "Wij zijn nog erger dan een sexwerker, bij judo mag je wel iemand onder de oksels houden, de dansscholen zijn open. Daar mag dan wel gedanst worden en in discotheken mag je dat dan niet."

(tekst gaat door na video) 

Haarlemse clubeigenaar wil meer experimenteren: "Dansen met mondkapje" - NH Nieuws / Geja Sikma

"Dansscholen zijn open en daar mag je wel dansen, maar in een discotheek niet."

Martijn bevelander, eigenaar club june

Brandhaard

De clubeigenaar begrijpt waarom hij twee weken geleden de deuren moest sluiten. "Mensen gaan uiteindelijk een beetje bewegen. Niet zo uitbundig zoals bij normaal 550 mensen 'hutje mutje', maar ze blijven dan op hun plek. Dat mag ook niet en dat vonden de boa's dus ook."

Hij kreeg excuses van burgemeester Wienen over de manier hoe die 'straf' naar buiten was gebracht, maar Bevelander vraag zich ook af of een discotheek nu wel zo'n brandhaard is. "We zijn dus zes weken open geweest en hebben geopereerd zoals de boa's het niet goed vonden. En er is hier geen coronageval ontstaan." 

Club June blijft overigens na de twee weken strafsluiting dicht, terwijl de andere twee uitgaansgelegenheden dit weekend wel weer open zijn. Martijn Bevelander wil eerst weten waar hij aan toe is, vertelt hij aan NH Nieuws. 

(tekst gaat door na video) 

Martijn Bevelander gaat club June voorlopig niet openen - NH Nieuws / Geja Sikma

Monopoly bij vader en moeder op de bank

De behoefte aan het nachtleven en dansen groeit met de week, ziet Bevelander in de Smedestraat, waar ook club June is gevestigd. Hij voorspelt meer overlast op straat en er zijn volgens hem meer illegale feesten dan ooit. 

"Het is niet dat de jongeren denken: 'oh de clubs en discotheken zijn dicht en we gaan nu maar gewoon monopoly spelen en thuis bij vader en moeder op de bank zitten.'" Hij wil dat de regering dat in overweging neemt. "Wil je liever dat het goed geregeld is of dat het aantal illegale feesten meer gaat toenemen met alle gevolgen van dien? Waar geen checks zijn en waar niet naam en nummer worden geregistreerd."

En over het scenario van dansen met een mondkapje op? "Ja, ik weet het niet. We hebben 't niet geprobeerd en we mogen het ook niet uittesten."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]