Amsterdam

NL
V

Amsterdams nachtleven zaterdag in actie op Museumplein: "De nacht staat op omvallen"

2 september 2020, 16.47 uur
Door AT5 · Foto: Paradiso

AMSTERDAM - Nog altijd mogen nachtclubs en discotheken door de geldende coronamaatregelen niet zomaar open. De sector verkeert in zwaar weer en hoopt op hulp uit Den Haag. Daarom wordt er zaterdag gedemonstreerd op het Museumplein.

De manifestatie is bedoeld voor nachtclubs, discotheken en alles daaromheen. "We willen laten zien dat de nood hoog is", stelt Pieter de Kroon van de initiatiefnemers van De Nacht Wacht.

"De nacht staat op omvallen", vervolgt hij. "En je moet dan niet alleen denken aan uitbaters en personeel van clubs. Maar ook aan dj's, portiers, programmeurs en bijvoorbeeld danseressen. Zelfs kappers hebben het minder druk nu het uitgaansleven stil ligt."

Quote

"Zelfs kappers hebben het minder druk nu het uitgaansleven stil ligt"

pieter de kroon, mede-initiatiefnemer

Hoe groot de schade voor het Amsterdamse nachtleven inmiddels is durft De Kroon niet te zeggen. "Dat is heel lastig in te schatten en verschilt echt per locatie. Er is natuurlijk financiële hulp en het is een creatieve sector die zich niet zomaar gewonnen geeft. Maar onze vaste lasten lopen door terwijl wij dicht blijven. Dat is zo zonde."

Ondertussen moeten De Kroon en zijn collega's met lede ogen aanzien hoe andere sectoren waar afstand houden lastig is wel weer open mogen. "Denk aan sportscholen, de luchtvaartsector, zelfs prostitutie. Heel fijn voor hun en terecht ook, maar dat maakt wel dat het voor ons nog onrechtvaardiger aanvoelt natuurlijk."

Eigen ideeën voor een corona-proof heropening van het nachtleven zijn er genoeg. "Maar vanuit Den Haag is er afgelopen maandag pas voor het eerst een gesprek geweest. Er is nu écht veel te weinig aandacht vanuit de landelijke politiek", stelt De Kroon. "De burgemeester hier ziet het probleem in en is heel welwillend om mee te werken. Maar ook zij loopt tegen 'Den Haag' aan."

Veiligheid in het geding

Diezelfde burgemeester ziet jongeren nu op forse schaal naar illegale feesten gaan. "Nu gebeurt dat nog buiten, maar wat als het straks kouder wordt?", vraagt De Kroon zich hardop af. "Dan gaan ze op zoek naar binnenlocaties. Zonder portiers, brandveiligheid, nooduitgangen… Wij bieden nu niet de veilige omgeving waar een grote groep begin twintigers normaal gesproken in uit kan gaan."

Quote

"Wij bieden nu niet de veilige omgeving waar een grote groep twintigers normaal in uit kan gaan"

pieter de kroon
De Kroon hoopt komende zaterdag op een brede opkomst uit het Amsterdamse nachtleven. Zowel van betrokkenen als van publiek. Ook uit de rest van het land, waar de problemen vergelijkbaar zijn, zijn mogelijk deelnemers aanwezig. "Maar Amsterdam is de stad met de meeste clubs, dus hier willen we wat doen."

Wij kunnen de gemeente en overheid niet in ons eentje wakker schudden. Daarom roepen wij jullie op, liefhebbers van de...

Posted by Bitterzoet on Wednesday, September 2, 2020

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03