Ga naar Content

Coronazomer gaat de geschiedenisboeken in, toeristische sector aangetast

NOORD-HOLLAND - Maandenlang backpacken, gedachteloos neerstrijken op een van de terrassen en vliegen naar bestemmingen waar je maar wilt. Het was er deze zomervakantie niet bij. Inmiddels zijn de scholen weer open en komen de laatste mensen terug van vakantie. Aan de coronazomer komt langzamerhand een einde.

Foto: Adobe Stock

De zomervakantie van 2020 gaat de geschiedenisboeken in. Van afgesloten toegangswegen naar de populaire Noord-Hollandse stranden tot topdrukte op het enige echte eiland dat Noord-Holland rijk is. Veel mensen bleven dit jaar uit voorzorg in eigen land. 

Dat merkte ook eigenaresse Maud Vroom van Grand Hotel Frans Hals in het centrum van Haarlem. "Vorig jaar zomer hadden wij ongeveer 45% aan Nederlandse gasten, dit jaar maar liefst 67%." Door de komst van enthousiaste Nederlandse vakantiegangers, is de zomerperiode voor het hotel daarom nog redelijk goed verlopen. Dat geldt ook voor vakantiepark De Krim op Texel. Eigenaar Iwan Groothuis vertelde eerder aan NH Nieuws dat het zelfs bovengemiddeld druk was. "Vanaf juli hebben we elke week vol gestaan."

Volgens professor Jeroen Klijs hebben sommige vakantiegangers behoorlijk last gehad van de beperkingen wegens corona, waardoor bepaalde toeristische activiteiten als minder plezier werden ervaren. Lees hier verder.  

Ook hebben de Hollandse toeristen Camping Schoonenberg in Velsen-Zuid dit jaar weten te vinden. Mede-eigenaar Mike Snijders vertelt dat ze in de maanden juli en augustus vol tot bijna vol zaten. Maar ondanks dat de camping deze zomer weinig inkomsten heeft misgelopen, is de financiële situatie niet bepaald rooskleurig. "We hebben in de maanden april, mei en juni een behoorlijke klap gehad, die hebben wij niet ingehaald."

Gemis buitenlandse toeristen 

Voor ondernemers die het voor een groot gedeelte moeten hebben van buitenlandse toeristen, was het zomerseizoen zwaar. Zo vertelt Henk van Leeuwen, bootjes-verhuurder en organisator van rondvaarten over de Westeinderplassen bij Aalsmeer: "De verhuur van elektrische sloepen verliep goed, maar met de rondvaarten was het zeuren." Normaal gesproken ontvangt hij veel buitenlandse toeristen en groepen van bloemenexporteurs. "Nu is dat allemaal weggevallen en heb ik deze zomer 75% minder omzet gedraaid ten opzichte van vorig jaar."

Ook Bas Wijn van Café Smit & Voogt in Amsterdam heeft de aanwezigheid van buitenlandse toeristen gemist. "Wij zitten in een hotelgebied en de hotels waren allemaal leeg. We draaiden nog geen 50% van wat wij normaal gesproken in de zomer draaien. De bonus is er wel vanaf."

Lees ook

Voor Hans Leenders, mede-eigenaar van Többen Gifts & Souvenirs in Volendam was het zomerseizoen dramatisch. Waar in de zomer normaal gesproken grote bussen met enthousiaste toeristen uit Azië, Zuid-Amerika en Zuid-Europa naar Volendam komen, waren het nu uitsluitend Hollanders. Maar die kopen geen geel gekleurde klompen of Delfts Blauwe sleutelhangers. "Dat is niet onze markt." Naar schatting loopt Leenders 80% aan inkomsten mis ten opzichte van vorig jaar en de voorgaande jaren. 

Positief 

Toch blijft iedereen, ondanks de tegenslagen in de toeristenbranche, positief. Zo zegt Margareth Rood-Overman, eigenaresse van Reisbureau Opmeer waar deze zomer maar liefst 80% van de inkomsten wegvielen: " We halen veel voldoening uit de positieve berichten die wij krijgen van vakantiegangers. Zij hebben, ondanks de omstandigheden, een fijne vakantie gehad." Naar de omgeboekte zomerreizen van volgend jaar kijkt zij reikhalzend uit. "Die staan gelukkig nog steeds op de pen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.