Ga naar Content

Zorgen over verspreiding coronavirus: luchtkwaliteit op tweederde Hilversumse scholen matig of slecht

HILVERSUM - De luchtkwaliteit op tweederde van de Hilversumse scholen is matig of slecht. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Hilversum. Het slechte binnenklimaat leidt tot zorgen, omdat slechte ventilatie de verspreiding van het coronavirus zou bevorderen. 

Foto: Google Streetview

Van de 68 Hilversumse scholen, zowel basisscholen als middelbare scholen, hebben slechts 25 scholen de luchtkwaliteit binnen de school op orde. Op de andere scholen laat het binnenklimaat te wensen over, zo reageren burgemeester en wethouders op vragen van politieke partij Hilversums Belang. Dat wil weten hoe de situatie op scholen is met betrekking tot verspreiding van het coronavirus. 

Leerlingen ziek naar huis

Enkele scholen hebben bijvoorbeeld helemaal geen ventilatiesysteem, op andere scholen werkt het systeem onvoldoende. Dat geldt onder andere voor het Hilversumse Alberdingk Thijm College, waar de luchtkwaliteit volgens de inventarisatie van de gemeente slecht is en het onderzoek stelt dat leerlingen met regelmaat ziek naar huis gaan. Dat is ook op meerdere andere scholen het geval. 

De Hilversumse scholen werden afgelopen jaar allemaal onder de loep genomen, omdat de gemeente kijkt of de huisvesting nog wel aan alle wensen voldoet. Vooral ventilatie blijkt een heikel punt.

Ventilatiesystemen zouden een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Als ventilatiesystemen bijvoorbeeld 'recirculeren', en dus geen schone lucht rondblazen, worden virusdeeltjes sneller verspreid door een ruimte. Scholen, maar ook bijvoorbeeld zorginstellingen, worden daarom opgeroepen om extra goed te ventileren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Ramen en deuren

Dat blijkt dus op een groot deel van de Hilversumse scholen niet goed mogelijk. Los van de slechte ventilatiesystemen, voldoet het openzetten van ramen en deuren ook niet altijd.

Net als alle andere Nederlandse scholen, hebben ook alle Hilversumse scholen, aan het begin van het schooljaar een brief gehad van onderwijsminister Arie Slob. Die roept scholen op extra aandacht te geven aan ventilatie en roept scholen op de werking van hun ventilatiesysteem onder de loep te nemen. Het verbeteren van ventilatiesystemen is een verantwoordelijkheid van scholen zelf.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook