Ga naar Content

'KLM moet van laagste salarissen afblijven'

Het ministerie van Financiën wil dat KLM werknemers die een inkomen hebben tot anderhalf keer modaal zoveel mogelijk ontziet van een loonoffer. De Tweede Kamer nam eerder een motie aan waarin gesteld wordt dat de maatschappij vooral de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. KLM werkt aan een herstructureringsplan om de coronacrisis mee door te komen.

Een Boeing 777-200 van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vakbonden vrezen dat KLM in de salarissen wil snijden van alle lagen van het personeel. FNV Luchtvaart vindt de houding van KLM onacceptabel: "Het lijkt er in alles op dat het management van KLM de zwakste schouders opoffert om het bedrijf te redden."

FNV, CNV en cabinebond VNC hebben gisteren gesproken met het ministerie van Financiën. Daaruit bleek dat de minister wil dat KLM gehoor heeft aan de motie van de Tweede Kamer en dus KLM personeel ontziet dat tot anderhalf keer modaal verdient.

"Het lijkt erop dat het management van KLM de grootverdieners uit de wind wil houden"

FNV-bestuurder Jan van den Brink

"De eenzijdige maatregelen van KLM raken juist deze medewerkers het hardst, de medewerkers die voor fysiek zwaar werk minimaal verdienen", zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink. "De houding van het grondpersoneel en de vertegenwoordigende vakbonden is de afgelopen maanden niet anders dan constructief geweest. Maar dat lijkt allemaal niet te helpen. Het lijkt erop dat het management van KLM de grootverdieners uit de wind wil houden."

Flexcontracten

Volgens de bond past KLM momenteel eenzijdig overeenkomsten aan, wat tot veel boosheid onder het personeel leidt. FNV benadrukt ook niet akkoord te gaan met een herstructureringsplan waarbij vaste banen worden ingeruild voor flexcontracten.

Eind vorige maand werd bekend dat er bij KLM tussen de 4.500 tot 5.000 banen moeten verdwijnen. Een deel van het personeel is akkoord met een vrijwillige vertrekregeling. Ook zal een aantal banen door natuurlijk verloop verdwijnen. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]