Ga naar Content
Haarlem

Rechter gaat 'niet over één nacht ijs' beslissing nemen over zomer-ijsbaan Haarlem

18 augustus 2020, 21.25 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM - Pas donderdag neemt de Haarlemse rechter een beslissing of de zomerijsbaan in Haarlem per direct gesloten moet worden. Milieudefensie heeft grote bezwaren en protesteerde vandaag met spandoeken bij de rechtbank. 

Voordat de rechtszaak begint klinkt er een protestlied van tiental milieuactivisten die zich met spandoeken voor de rechtbank hebben verzameld. "I'm een skater, maar ik weet wel beter. Dit klopt voor geen meter! Lieve rechter doe je plicht, gooi alsjeblieft die ijsbaan dicht." 

Proteslied Milieudefensie tegen zomer-ijsbaan Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

De binnenbaan is de zomermaanden opengesteld voor schaatskampen en trainingen van kunstschaatsvereniging KSV. Volgens directeur Rob Kleefman van de IJsbaan Haarlem wordt de ijsvloer intensief gebruikt. De zomeropenstelling duurt nog tot zondag 30 augustus. Een paar weken later is de hele ijsbaan voorzien van een ijslaag en gaat de baan open voor het winterseizoen. 

Ondanks dat de zomerijsbaan dus nog maar een paar weken open is, wil Karel van Broekhoven van Milieudefensie dat de rechter de ijsbaan zo snel mogelijk sluit, omdat er elke dag meer CO2 uitstoot is. "De gemeente Haarlem doet beloftes over CO2-reductie en ze hebben daar moeite mee. Nu gaan ze juist activiteiten ontplooien om CO2-uitstoot te verhogen!" 

Ammoniakuitstoot onder de norm 

Volgens de Omgevingsdienst IJmond, die namens de gemeente Haarlem het woord voert tijdens het kort geding, doet dat er niet toe. "Dat het niet aansluit bij die wens kan zo zijn, maar het is niet het vraagstuk dat hier nu voorligt", stelt woordvoerder Agtersloot van de Omgevingsdienst.

Volgens haar is in de vergunning de ammoniakuitstoot genormeerd op 1500 kilogram en daar blijft de ijsbaan met een nieuwe koelingsinstallatie sinds 2018 net onder. Hierdoor is de ijsbaan niet meer verplicht een vergunning aan te vragen. En omdat er geen acuut gevaar is en er geen openstaande klachten zijn over bijvoorbeeld geluidsoverlast, is er voor de Omgevingsdienst geen reden om handhavend op te treden en de ijsbaan te sluiten. 

Milieuactivist Van Broekhoven kan er maar niet over uit dat CO2-uitstoot niet wordt meegewogen. "Het is niet doelmatig energiegebruik om midden in de zomer ijs te gaan maken." 

Reactie Milieudefensie op rechtszaak zomer-ijsbaan Haarlem - NH Nieuws / Geja Sikma

Al eerder had Milieudefensie een protest georganiseerd voor de ijsbaan, die voor het eerst in het veertig jarig bestaan de binnenbaan in de zomermaanden had laten bevriezen. Kijk hier naar de reportage die NH Nieuws maakte van deze Haarlemse primeur: 

IJsbaan Haarlem open voor de allereerste keer de deuren in de zomer - NH Nieuws

Niet over één nacht ijs

De hele papieren discussie maakt dat rechter Bruin nog een nachtje moet slapen over zijn beslissing. Ofwel hij wil niet een beslissing nemen over één nacht ijs, zoals het gezegde luidt.    Want ook hij haalde wel aan dat de CO2-uitstoot toch echt wel hoger zal liggen door meer elektriciteitsverbruik. Directeur Rob Kleeman wil pas na de uitspraak van de rechter reageren. Die uitspraak wordt donderdag verwacht. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]